Straf voor wielrenner die zwangere vrouw het water in sloeg

© ANP
LEIDEN - De wielrenner die in november 2014 een zwangere vrouw de Vliet in gooide bij de Rijndijk in Leiden moet een werkstraf van 160 uur uitvoeren. Daarvan is 40 uur voorwaardelijk. Dat oordeelde de rechtbank woensdag.
Ook moet de dader 850 euro betalen aan het slachtoffer, voor emotionele schade. Dat bedrag komt bovenop de schadevergoeding voor de kapotte kleding en reiskosten die
heeft moeten maken.
Het OM had naast de werkstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist. Ook zou de wielrenner, de 32-jarige Rob van D., schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer.

'Het is allemaal in een flits gebeurd'

De zaak maakte veel emoties los in de wielerwereld en op sociale media. De politie deed getuigenoproepen in Team West en Opsporing Verzocht. Uiteindelijk werd Van D. in januari 2015 aangehouden.
'Het is allemaal in een flits gebeurd', zei Van D. tijdens de inhoudelijke behandeling, twee weken geleden. 'Ik snap het achteraf ook niet, want als je er nu over nadenkt, slaat het nergens op. Het is vreselijk', zei hij berouwvol. Van D. werkt mee aan een psychologisch onderzoek bij ggz-instelling De Waag.

Van D. wist niet van zwangerschap

De rechtbank benadrukte in het vonnis dat Van D. niet wist van de zwangerschap van het slachtoffer. De baby mankeerde niets.