Leiden is een echte Rembrandt-trekpleister rijker

© Robbert van Cleef
DEN HAAG - In Leiden wordt vrijdag het Rembrandt Lokaal aan de Langebrug 89 geopend. De jonge Rembrandt volgde in het pand zijn eerste schilderlessen. Het is de bedoeling dat het Rembrandt Lokaal een plek wordt waar de schilder op verschillende manieren belicht kan worden. Voor de invulling van die projecten werkt Museum de Lakenhal samen met het Rijksmuseum en het Rembrandthuis.
Rembrandt begon in het historische pand in Leiden als leerling van de Leidse schilder Jacob van Swanenburgh. Hier leerde hij tekenen en verf mengen. ‘Hier werd de jonge Rembrandt als schilder gevormd. Hij werkte hier samen met zijn vriend Jan Lievens en hier inspireerden ze elkaar’, zegt conservator David de Witt van het Rembrandthuis.
Het Rembrandthuis werkt nu echt samen met de Lakenhal als het over Rembrandt gaat. Ook de eerste expositie waarin het onderzoek naar de kleuren van Rembrandt centraal staat, kwam gezamenlijk tot stand.  ‘We zijn heel blij met de samenwerking met het Rembrandthuis’, zegt Minke Schat van Museum de Lakenhal. ‘Het geeft ons de mogelijkheid het hele verhaal van Rembrandt te vertellen.’

Belangrijke plek voor Leiden

‘Dit wordt een hele belangrijke plek voor Leiden. Tot nu was er nog niet echt een mogelijkheid om Rembrandt te beleven in Leiden, maar dat willen we hier wel gaan doen’, zegt Martijn Bulthuis van Leiden Marketing.
De verwachting is dat de samenwerking rond Rembrandt ook meer toeristen naar Leiden zal brengen.