Instellingen

Den Haag houdt vast aan komst Decathlon op het Forepark

Decathlon-vestiging in Brugge
Decathlon-vestiging in Brugge © archief
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad houdt vast aan de vestiging van de Franse sportgigant Decathlon op het Forepark langs de A4. Een meerderheid in de politiek denkt dat de komst van het bedrijf goed is voor de werkgelegenheid in de stad, er zouden tot 300 mensen aan de slag kunnen.
Dit ondanks bezwaren van de provincie Zuid-Holland, winkeliers in de rest van de stad en het kwijnende Megastores.
Over de vestiging van Decathlon op het Forepark is afgelopen maanden veel gesproken. Volgens het huidige bestemmingsplan is het niet toegestaan dat de zaak er wordt gevestigd. Ook Zuid-Holland is er niet voor. De provincie voelt niet veel voor zo'n zaak buiten het centrum van een stad. Om die reden is er nu ook een procedure in gang gezet om te voorkomen dat er een Decathlon buiten het centrum van Schiedam komt. De ChristenUnie/SGP diende daarom een voorstel in om de komst van de winkel tegen te houden totdat de vestiging in Schiedam een voldongen feit is.
Volgens fractievoorzitter Pieter Grinwis is het niet chic om toch in Den Haag door te zetten, terwijl elders nog een discussie speelt. Maar volgens wethouder Karsten Klein (CDA) klopt die redenering niet. Hij zegt dat het Rijk juist op het punt staat het besluit van de provincie om de vestiging in Schiedam tegen te houden, te vernietigen. 'Het Rijk is niet tevreden over de kwaliteit van de wetgeving van Zuid-Holland. En wil juist dat wij doorgaan,' zegt hij.

Belang van werkgelegenheid


Klein benadrukt ook het belang van de werkgelegenheid. 'Het levert 300 banen op. Als ik kijk naar voor welke opgave wij op dit gebied staan in Den Haag, is dat heel belangrijk. '
Ondernemers uit de rest Den Haag maakten duidelijk dat zij ook grote moeite hebben met de komst van de zaak. Zij vrezen dat er nu ook andere grote winkels buiten het centrum gaan komen. Een woordvoerder van Megastores zei dat dit winkelcentrum bij station Hollands Spoor een ideale plek is. Daar staat veel ruimte leeg.
Klein benadrukt echter dat uit onderzoek blijkt dat de komst van de sportgigant niet zal leiden tot extra leegstand elders in de stad. 'Als Decathlon niet hier wordt gevestigd, gaat het bedrijf naar een andere stad. Dan heb ik het liever hier.'