Nieuws

Honderden mensen verwacht bij protest tegen opvang statushouders Haagse wijk Ypenburg

Hofbad Ypenburg Den Haag
Hofbad Ypenburg Den Haag
DEN HAAG - Naar verwachting zullen zaterdag zo'n 300 mensen demonstreren tegen de komst van een asielzoekerscentrum naast het Hofbad in de Haagse wijk Ypenburg. Dat laat de organisator van de demonstratie, Jack Haneveld, vrijdag weten. De gemeente wil op die plek 150 statushouders opvangen.
De groep maakt onderdeel uit van in totaal
Volgens Haneveld zijn buurtbewoners het niet eens met de plannen van de gemeente. 'We zijn niet tegen de opvang van asielzoekers maar we willen geen gelukszoekers en sowieso niet op die locatie', zegt Haneveld.

Angst voor verkrachtingen

In de buurt leeft de angst voor verkrachtingen met de komst van asielzoekers en ook het plaatsen van arme mensen in een wijk waar tweeverdieners wonen, zal volgens buurtbewoners problemen veroorzaken, zegt Haneveld.
De demonstratie begint met een minuut stilte voor alle 'ellende in België'. Daarnaast zullen vijf mensen toespraken houden, onder hen een lid van de anti-islamorganisatie Pegida. Die liet donderdag weten met zo'n 25 tot 50 man aanwezig te zijn zaterdag.  

Vredig protesteren

De organisatie roept deelnemers op om vredig en zonder geweld hun stem te laten horen. Het protest begint om 12.00 uur en duurt tot 14.00 uur.
Volgens de gemeente waren er donderdag geen tegendemonstraties aangemeld. Ook Haneveld heeft geen signalen dat er tegendemonstranten zullen komen. Op de vraag of er extra maatregelen genomen zijn, wilde de gemeente donderdag geen antwoord geven.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen