Burgemeester Jozias van Aartsen: 600 miljoen extra nodig voor goed functionerende politie

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Voor een goed functionerende politie is er grofweg misschien wel 600 miljoen euro extra nodig. Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zondag in de talkshow WNL op Zondag. Eerder deze week hekelde Erik Akerboom, de kersverse korpschef van de Nationale Politie, ook al de volgens hem structurele onderfinanciering.
De Tweede Kamer moet 'daar echt op enig moment' een besluit over gaan nemen, vindt de burgemeester van Den Haag. 'Dingen blijven nu liggen, door migratie en vreemdelingen, en daar is ook terrorisme bij gekomen. Dat kost heel veel capaciteit', schetste hij.
Van Aartsen zei graag meer mensen te willen hebben op bijvoorbeeld woninginbraken, want daar is nu te weinig mankracht voor: 'Het is duidelijk dat dit niet al te lang zo kan duren.'

Flink investeren

Volgens Van Aartsen moet er flink worden geïnvesteerd in mankracht, techniek en ict bij de politie. Eerder al bleek uit onderzoek van politieminister Ard van der Steur dat de reorganisatie van de politie nog eens tot 300 miljoen euro extra kost. De Haagse burgemeester zei zondag dat 'grofweg misschien wel het dubbele' nodig is.