Wind blaast dak van portiekflat aan Haagse Palestrinaweg: 'Enorme klap'

DEN HAAG - 'Gelukkig liep er niemand', vertelt een bewoonster van de Palestrinaweg in Den Haag, die even daarvoor een keiharde klap hoorde. Het was een stuk dak dat door de wind werd weggeblazen en op het voetpad voor de portiekflat belandde. Niemand raakte gewond, maar een vrolijk Pasen is anders.
'Ik hoorde een enorme klap en dacht: dat kan niet goed zijn', aldus de vrouw, die slechts één deur van de getroffen woning woont. 'Gelukkig is het bij materiële schade gebleven en kan iedereen weer verder met zijn paasviering.'
De brandweer komt rond het middaguur na een melding de boel afzetten, want de kans op een tweede stuk vallend dak is aanwezig. Iets later arriveren de dakreparateurs. 'We kunnen nu niet veel meer doen dan een noodvoorziening maken, waardoor er bij regen geen water het huis in komt', vertelt dakreparateur Jab Rosier.

Toedracht

Over de toedracht van het kapot gewaaide dak zegt Rosier. 'We moeten nog een uitgebreide analyse maken, maar de kans is groot dat het met ouderdom te maken heeft. Het materiaal waarvan dit dak gemaakt is, wordt nu niet meer gebruikt in ieder geval. Twintig jaar geleden dus nog wel.'
Niet alleen in Den Haag waren er problemen. Zo waaiden er houten platen tegen een sprinklerinstallatie in Sassenheim en dreigden gevelplaten in Alphen aan de Rijn van een gebouw te vallen. Uit Delft komt het meest opmerkelijke stormnieuws. Daar waait een poes de gracht in. Het dier wordt eruit gehaald door iemand die het ziet gebeuren. Het beestje is opgevangen door de hulpdiensten.