Eerste groep damherten in Waterleidingduinen bij Noordwijk afgeschoten

© Archief
NOORDWIJK - Zo'n zestig damherten zijn de afgelopen twee weken doodgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Noordwijk. Op dit moment lopen er zo'n 3000 damherten in het gebied. Over vijf jaar moeten dat er door afschot nog maar 800 zijn.
Het afschieten van de dieren ligt vanaf dinsdag tijdelijk weer stil. De komende dagen worden de herten geteld en per 1 april is het afschieten verboden omdat dan het kalverseizoen begint. Na de bronst, in november, gaan de jagers weer op pad.
Met het afschieten van de dieren wil de gemeente Amsterdam, de eigenaar van het gebied, de overlast voor de omgeving beperken en de schade aan de natuur verminderen. Nu ontsnappen regelmatig groepen herten uit het gebied en lopen ze rond in bijvoorbeeld de straten van Zandvoort. Ook het dierenwelzijn zou door het schieten van de dieren moeten verbeteren. Nu leven heel veel damherten op een relatief kleine oppervlakte.

Lange procedures

Aan het besluit tot het afschieten van de damherten gingen lange procedures vooraf. Uiteindelijk werd door de provincie Noord-Holland op 9 februari een ontheffing afgegeven. Half maart is met het afschieten van de herten begonnen.
Dat wordt gedaan door boswachters van Waternet, de beheerder van het gebied. Zij kennen de Waterleidingduinen goed en weten waar bezoekers worden verwacht.