Politie inventariseert locaties en zicht van bewakingscamera’s in de regio

REGIO - Om na een misdrijf sneller te kunnen zien of er bewakingscamera’s in de buurt hangen, maakt de politie een inventarisatie van de locaties van camera’s. Met het nieuwe landelijke systeem 'Camera in Beeld' kunnen bruikbare beelden in de toekomst sneller worden opgevraagd, hoopt de politie. Bedrijven en particulieren worden opgeroepen om de gegevens van hun camera's door te geven.
'Na een misdrijf keken we tijdens een buurtonderzoek of er camera's hingen. Als we dan een camera hadden gelokaliseerd, was het soms erg moeilijk om erachter te komen wie de beelden er af kon halen. Soms bleek zelfs dat er niets was opgenomen’, zegt Henry Koper, die het project coördineert voor de politie-eenheid Den Haag.

'Met Camera in Beeld hebben we meteen een eerste overzicht van bruikbare camera’s in de buurt van het misdrijf en kunnen we de eigenaren meteen benaderen. Uiteraard blijven we kijken of er ook andere camera's zijn die niet zijn aangemeld, maar dit kan de recherche veel kostbare tijd schelen.'

Digitale kaart

Het systeem bestaat uit een digitale kaart op het politienetwerk. Daarop staan alle aangemelde camera's in de dorpen en steden in de regio aangegeven. Met één muisklik kan een rechercheur onder andere zien van wie de camera is, hoeveel dagen de beelden worden bewaard, op welke manier de beelden aangeleverd kunnen worden en wat er in beeld wordt gebracht.

Mensen of bedrijven die zich aanmelden worden gevraagd om een foto mee te sturen met het zicht van de camera. Ook als er een 'dummy' hangt, een camera die niets opneemt, wil de politie dat weten. Dan is gelijk duidelijk dat er geen beelden zijn op die locatie.

Afgeschermd systeem

'Er is geen link of rechtstreekse verbinding met welke camera dan ook. Het is niet te benaderen via een internetlink en buitenstaanders kunnen niet inloggen. De gegevens zijn puur voor de opsporing en kunnen alleen worden bekeken door politiemedewerkers', zegt Koper.

'Als we beelden nodig hebben, wordt de eigenaar door ons gebeld om die op te vragen. Gezamenlijk komen we zo hopelijk tot een snellere oplossing van inbraken, overvallen of andere misdrijven.'

Landelijk systeem

Het systeem is al langer in gebruik in Oost- en Midden-Nederland, maar wordt nu landelijk ingevoerd. Koper ziet vooral voordelen: 'Op het moment dat er een incident is gebeurd in Den Haag, en de verdachte gaat naar Groningen, kunnen de agenten daar meteen kijken of er in Den Haag camerabeelden zijn die de zaak kunnen oplossen.'

Bovendien kunnen agenten aan de hand van de meegestuurde foto’s van het zichtveld adviezen geven om de camera op een betere manier op te hangen.  

Aanmelden

Bedrijven en particulieren met camera’s kunnen zich vrijwillig aanmelden op de website van de politie. Daar staan ook antwoorden op veelgestelde vragen, onder andere wat een camera aan een woning of bedrijf precies in beeld mag brengen.
Deel dit artikel: