Nieuwe attractie voor toeristen in Den Haag: stap in de historische tram!

Hop-on hop-offtram
Hop-on hop-offtram © Maurice Haak
DEN HAAG - Den Haag heeft er een nieuwe attractie bij. Vanaf juni rijdt er een historische tram door de stad, die speciaal is bedoeld voor toeristen. De oude tram, die nu in de loods staat van het Haags Openbaar Vervoer Museum, verbindt komende zomer de binnenstad met Scheveningen.
De tram wordt bestuurd door vrijwilligers van het museum. Als er onvoldoende vrijwilligers beschikbaar zijn, dan zullen HTM-trambestuurders bijspringen. Op de borden bij de halten met digitale reisinformatie worden, tussen de reguliere vertrektijden, ook de tijden van de historische trams getoond.
De 'Tourist Tram' rijdt tijdens de zomerperiode op alle dagen van 9.30 tot 17.30 uur. Buiten de zomerperiode om zal hij ook in het weekend en op feestdagen toeristen in Den Haag vervoeren. De tram start elk half uur vanaf het Kerkplein. Vervolgens rijdt hij langs meerdere halten in het centrum, het Vredespaleis en het Kurhaus. Op de terugweg, van Scheveningen naar de binnenstad, rijdt de tram via het Gemeentemuseum en het Omniversum. Een dagkaart voor de historische tram kost 14 euro. Voor 18 euro kunnen toeristen twee dagen reizen. Kinderen tot twaalf jaar kunnen voor 5 euro twee dagen met de oude tram mee.

100.000 euro

De gemeente riep twee maanden geleden iedereen op mee te denken over een vervoersmiddel dat 'een nieuwe toeristische attractie' zou kunnen zijn. Zeven partijen dienden een plan in, waaronder het Haags Openbaar Vervoer Museum, dat het nu mag gaan uitvoeren. Daarvoor heeft het museum van de gemeente een subsidie gekregen van 100.000 euro.