Failliet Dutch Water Dreams in Zoetermeer weer even open voor rafters

ZOETERMEER - Dutch Water Dreams is al een jaar dicht en een half jaar failliet, maar toch wordt er deze week geraft op de Zoetermeerse wildwaterbaan. Hoe kan dat?
Zo'n 70 MBO-leerlingen, onder meer van het ID College, krijgen deze week bij Dutch Water Dreams drie dagen les voor hun opleiding tot instructeur. Dat gebeurt al ruim 10 jaar in Zoetermeer. Normaal gesproken zouden de studenten ook stage lopen bij het Zoetermeerse waterpark, maar dat zit er vanwege het
voorlopig niet in. De zoektocht naar een nieuwe eigenaar verloopt moeizaam, vooral het rondkrijgen van de financiering blijkt niet eenvoudig.  
Pieter Bekkers, voorzitter van de Nederlandse Raft Bond, hoopt dat er toch een nieuwe investeerder wordt gevonden. 'Dutch Water Dreams is uniek in Nederland. Als dit wegvalt, moeten de studenten naar de Ardennen of de Alpen en dat is een stuk duurder, onder meer vanwege de verblijfskosten. Dat kunnen de scholen niet betalen. Het is in het belang van de hele Nederlandse raft- en kanosport dat de baan openblijft.'

Pompen testen

Volgens curator Frederik Barthel zijn er twee serieus geïnteresseerde partijen, een uit de regio en een uit het buitenland. De drie schuldeisers, de gemeente Zoetermeer, de bank (ING) en de Belastingdienst, moeten het onderling eens worden over een bod. Woensdag al zei de curator weten dat de gemeente zich wat minder star moet opstellen.
Tot er een nieuwe eigenaar is gevonden, blijft de baan dicht, zegt Barthel. Maar voor de MBO-leerlingen en de Raft Bond maakt hij graag een uitzondering. 'Ze hebben hier een lange geschiedenis. Bovendien is het goed om de pompen weer eens te testen, die hebben een maand of acht stilgelegen. Er valt vrij weinig te verkopen als je park niet kan draaien.'

Energiekosten

De scholen moeten wel de energiekosten betalen, volgens Bekkers zo'n 300 tot 500 euro per uur. Zaterdag zijn er bij Dutch Water Dreams ook nog de nationale selectiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap raften. De hele week kost dus zeker 5.000 euro.
De curator wil de baan niet openstellen voor particulieren. Althans, niet tot er een nieuwe eigenaar is gevonden. Als dat niet lukt, zou dit volgens Barthel de allerlaatste keer kunnen zijn dat de wildwaterbaan open is.