Raadsleden Delft voelen zich bedonderd over tentoonstelling Vermeer

DELFT - Raadsleden in Delft voelen zich bedonderd en gepiepeld over de hoge beveiligingskosten van de Vermeer-tentoonstelling in museum Het Prinsenhof. Uit nieuwe documenten blijkt dat zij pas op het allerlaatste moment zijn geïnformeerd over de torenhoge beveiligingskosten van 2,2 miljoen euro. Deze kostenoverschrijding was intern echter al maanden bekend.
Omdat de beveiliging van Het Prinsenhof niet op orde is, moet het museum flink worden verspijkerd voordat Het straatje van Vermeer wordt uitgeleend door het Rijksmuseum in Amsterdam. De kosten hiervan zijn niet 600 duizend euro, zoals de wethouder in oktober aan de raad laat weten, maar 2,2 miljoen euro. Er zijn namelijk problemen bij de aanleg van de beveiligingsinstallatie. Raadsleden krijgen dit pas in december te horen.
'Als deze informatie klopt, voel ik mij bedonderd', zegt fractievoorzitter Aad Meuleman van Stadsbelang Delft. Ook CDA-fractievoorzitter David van Dis voelt zich 'gepiepeld'. 'Als we dit eerder hadden geweten, hadden we een goede discussie kunnen voeren en extra onderzoek laten doen. Dat hebben we nu niet kunnen doen.'

Uitgebreid onderzoek

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de wethouder pas begin december door het museum is verteld over de kostenoverschrijding. De woordvoerder wil verder geen vragen beantwoorden.
De raad eist nu een uitgebreid onderzoek. Volgens Meuleman moet dit uitgevoerd worden door een extern bureau. 'De onderste steen moet boven.' Donderdagavond stemt de raad over het onderzoek.