Spanning in Haagse coalitie over sociale woningen in Wijnhavenkwartier loopt op

Spuikwartier Den Haag | Foto Maarten Brakema
Spuikwartier Den Haag | Foto Maarten Brakema
DEN HAAG - De spanningen in de Haagse coalitie over de bouw van 88 sociale huurwoningen in het Wijnhavenkwartier in het centrum van de stad lopen op.
De VVD en het CDA hebben grote moeite met de manier waarop voorstellen daarvoor aan de Haagse gemeenteraad worden gepresenteerd. De Haagse Stadspartij en de PvdA zijn juist heel blij met de komst van betaalbare woningen voor lage inkomens naar de plek die zij een ‘triple A-locatie’ noemen. D66 vindt dat ook een prima idee.
Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) moest donderdagavond tijdens een commissievergadering beloven dat hij opnieuw een brief aan de raad gaat sturen waarin hij uitlegt hoe de constructie precies in elkaar zit en uit welke potjes dit wordt betaald. Dat wordt dan al de derde brief die hij over de kwestie schrijft.

Gemeente moet miljoen bijdragen

Midden maart maakte Wijsmuller bekend dat rond het nieuw te bouwen onderwijs- en cultuurcentrum (OCC) drie nieuwe torens komen te staan. Twee met woningen en een met een hotel. Van die in totaal 400 woningen zijn er 88 sociale huur. Die zijn duur om te bouwen. Om dat toch mogelijk te maken, draagt de gemeente ruim een miljoen euro bij. Dat komt uit een potje dat speciaal in het leven is geroepen om de bouw van sociale woningen te stimuleren.
VVD en CDA – gesteund door onder meer oppositiepartijen PVV, Groep de Mos, SP en ChristenUnie/SGP - vinden dat Wijsmuller niet goed kan uitleggen hoe de financiële constructie in elkaar zit en wat dat voor gevolgen heeft voor de totale kosten van de bouw in het gebied. Raadslid Arjen Lakerveld (VVD) zei de plannen met ‘emotie van verbazing en verrassing’ te hebben bestudeerd.

Zure reactie

Dat leidde weer tot een vinnige reactie van fractieleider Peter Bos van de Haagse Stadspartij. Die verweet Lakerveld ‘wat zuur’ te zijn. Bos vindt de komst van sociale huurwoningen ‘helemaal geen probleem’. Sterker: ‘Het is juist een verrijking van het plan.’
Maar de critici wijzen erop dat de gemeenteraad in 2014 een besluit heeft genomen waarin duidelijk staat dat de grondexploitatie voor het Wijnhavenkwartier (het gebied met de woningen en hotel) én het Spuikwartier (waar het OCC komt) in totaal 9,2 miljoen euro negatief mag zijn.

Heel nieuw voorstel maken

Raadslid Daniëlle de Winter van de PVV benadrukte daarom dat de gemeenteraad dus een compleet nieuw besluit moet nemen voor de bouw hier. En dat niet even nu snel moet worden ingestemd met het nieuwe voorstel van de wethouder.
Wijsmuller zei tijdens de vergadering dat er niets mis is met de constructie en dat er tijdens het verder uitwerken van plannen voor grote projecten wel vaker meer geld beschikbaar wordt gesteld dan aanvankelijk geraamd. Maar onder druk van vooral coalitiegenoten VVD en CDA gaat hij dit toch nog eens helder op papier zetten. Die brief wordt binnen twee weken verwacht. Daarna praat de gemeenteraad verder over de bouw van de woningen.