Extern onderzoek naar hoge beveiligingskosten Museum Prinsenhof in Delft blijft uit

© Museum Prinsenhof
DEN HAAG - Er komt geen extern onderzoek naar de hoge kosten van de beveiliging van de Vermeer-tentoonstelling in Museum Prinsenhof in Delft. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Wel houdt de gemeenteraad vast aan een intern onderzoek naar die kosten.
Donderdag werd bekend dat Museum Prinsenhof belangrijke informatie had achtergehouden over de beveiligingsrisico's van de Vermeertentoonstelling. Verantwoordelijk wethouder Ferrie Förster (STIP) werd pas op het laatste moment over de extra kosten geïnformeerd, zo stelt deze.
De beveiliging van het museum moest verscherpt worden, voordat Het Straatje van Vermeer wordt uitgeleend door het Rijksmuseum in Amsterdam. De kosten hiervan zijn niet 600 duizend euro, zoals de wethouder in oktober aan de raad laat weten, maar 2,2 miljoen euro. Er zijn namelijk problemen bij de aanleg van de beveiligingsinstallatie. Raadsleden krijgen dit pas in december te horen.

Bedonderd en gepiepeld

'Als deze informatie klopt, voel ik mij bedonderd', zegt fractievoorzitter Aad Meuleman van Stadsbelang Delft. Ook CDA-fractievoorzitter David van Dis voelt zich 'gepiepeld'. 'Als we dit eerder hadden geweten, hadden we een goede discussie kunnen voeren en extra onderzoek laten doen. Dat hebben we nu niet kunnen doen.'