Westlandse bloemenexporteur verdacht van uitbuiting, medewerker leefde in kast en at alleen koekjes

HONSELERSDIJK - Het Openbaar Ministerie in Den Haag doet onderzoek naar een mogelijk geval van mensenhandel in Honselersdijk. Een 47-jarige Egyptenaar zou zeven jaar lang zijn uitgebuit door een bloemenexporteur. FairWork, een organisatie die mensenhandel bestrijdt, schat dat er jaarlijks 20.000 mensen in Nederland worden uitgebuit.
Khaled woonde ruim zeven jaar boven het kantoor van het exportbedrijf in Honselersdijk. 'Ik woonde in een kast, er was alleen een bed en veel afval,' vertelt hij aan Omroep West. 'Ik leefde al die jaren op koekjes en melk, er werd niet voor me gekookt.'

Zes dagen werken, van vroeg tot laat

De Egyptenaar maakte lange dagen: 'Ik moest zes dagen per week werken. Alleen op zaterdag was ik vrij. Ik begon om 4 uur of half 5 en was 's avonds om 22 of 23 uur klaar.' Khaled deed allerlei klusjes voor het exportbedrijf. 'Schoonmaken, lading lossen, dozen wegbrengen, ik deed alles.'
Hij verdiende maximaal 250 euro per maand. 'De rest van mijn salaris beloofden ze op een spaarrekening te zetten, maar omdat ik geen verblijfsvergunning had, kon ik daar zelf niet bij.' Hij heeft nooit iets van het geld gezien. Volgens Khaled gaat het om duizenden euro's.

'Als je weggaat, ga je dood'

Zijn paspoort geeft hij af, omdat zijn baas die nodig zegt te hebben voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. 'Ik vroeg er wekelijks naar, maar kreeg steeds een ander verhaal te horen. Het is nog niet klaar, de advocaat werkt niet mee, dat soort smoesjes.' Ook wordt de Egyptenaar bedreigd: 'Als je weggaat, ga je dood!'
FairWork, een organisatie die mensenhandel bestrijdt, herkent het verhaal van Khaled. 'Bedreigingen met geweld zie je vaker. Ook wordt er vaak gedreigd met het doen van aangifte bij de vreemdelingenpolitie. Veel slachtoffers zijn illegaal in Nederland,' legt directeur Sandra Claassen uit.

Bewijzen mensenhandel is moeilijk

In 2012 neemt Khaled de benen. 'Ik moest iets gaan kopen voor mijn baas in Den Haag en ben nooit meer teruggekomen.' Hij doet anderhalf jaar later aangifte. Zijn dossier ligt inmiddels bij het OM in Den Haag, maar genoeg bewijs vinden voor mernsenhandel is moeilijk. 'Wel kwamen er andere verdenkingen naar voren zoals het vervalsen van documenten, iemand die illegaal in Nederland is laten werken en een verblijfplaats verschaffen', zegt een woordvoerder van het OM.
Volgens FairWork is het moeilijk te schatten hoeveel mensen er in Nederland jaarlijks worden uitgebuit. 'We krijgen 1500 meldingen per jaar, maar onze inschatting is dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt. Dat komt in de buurt van de 20.000,' zegt Claassen.

Geen reactie van bloemenexportbedrijf

Het bloemenexportbedrijf waar Khaled voor werkte, wil niet reageren op de beschuldigingen. 'Wij doen geen mededelingen zolang de zaak nog onder de rechter is.' Volgens de advocaat van Khaled zijn er verdachten opgepakt, maar zijn die na twee weken weer vrijgelaten. Het is onduidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt.