Instellingen

Invoering WMO in Den Haag 'beheerst' verlopen, vindt wethouder Klein: ‘Niemand tussen wal en schip'

Wethouder Karsten Klein (archiefbeeld)
Wethouder Karsten Klein (archiefbeeld)
DEN HAAG - De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is beheerst verlopen. Dat vindt wethouder Karsten Klein (CDA) van Den Haag. Volgens hem krijgt iedereen in de stad de zorg die hij nodig heeft en valt niemand tussen wal en schip. Wel moet de gebruiksvriendelijkheid van de zorgaanvragen op een aantal punten beter, erkent Klein.
Sinds 2015 hebben gemeenten de verantwoordelijkheid van een aantal zorgtaken overgenomen van het Rijk. Het Rijk wil dat gemeenten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Via de WMO geven gemeenten ondersteuning aan bewoners.

In Den Haag zijn onder andere wijkservicepunten ingericht waar mensen terecht kunnen voor vragen over bijvoorbeeld zorgtoeslag of het aanvragen van hulpmiddelen zoals een rollator. Maar mensen kunnen ook op de website van de gemeente Den Haag terecht voor het aanvragen van zorg.

Formulier ingewikkeld

Volgens de PvdA in de gemeenteraad zijn deze formulieren te lang en te ingewikkeld. 'Dit formulier mag geen belemmering zijn voor mensen om zorg aan te vragen,' vindt PvdA-raadslid Marije Talstra.
Dat vindt ook wethouder Klein. 'Wij moeten ervoor zorgen dat de toegankelijkheid voor mensen om zorg aan te vragen goed georganiseerd is. We zijn permanent op zoek om dat proces zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.' De formulieren worden voor de zomer aangepast zodat het probleem moet zijn opgelost.
Over het algemeen is Klein zeer tevreden over de invoering van de WMO. 'Het afgelopen jaar is er hard gewerkt,' zegt hij. 'Ik denk dat we kunnen zeggen dat de overgang van de zorg naar de gemeente Den Haag beheerst en gecontroleerd is verlopen.'

Uren behouden

Concreet betekent dit volgens hem dat alle 13 duizend mensen die zorg nodig hebben in Den Haag, deze zorg hebben gekregen. 'Zij hebben hun uren bovendien behouden omdat wij als gemeente extra geïnvesteerd hebben in deze doelgroep om zo de rijksbezuiniging op te vangen.'
Extra bezuinigingen van de rijksoverheid op de zorg zijn niet uit te sluiten, maar Klein verwacht dat Den Haag dit kan opvangen. 'Bezuinigingen zullen zijn uitwerking op Den Haag hebben maar ik heb er vertrouwen in dat wij op de ingeslagen weg verder kunnen.'