Personeel Europees Octrooibureau gaat staken; wantrouwen tussen top en werknemers loopt op

Europees Octrooibureau Rijswijk | Foto Maarten Brakema
Europees Octrooibureau Rijswijk | Foto Maarten Brakema
RIJSWIJK - Personeel van het Europees Octrooibureau (EPO) gaat donderdag in staking. Reden hiervoor is een verder oplopend gebrek aan vertrouwen tussen de werknemers en de top van de Europese organisatie.
De werknemers van de vier vestigingen van het EPO, waaronder die in Rijswijk, leggen daarom op 7 april het werk neer. Een voorstel voor een staking werd ondersteund door een enorme meerderheid van de werknemers. Maar liefst 90 procent van de mensen die deelnamen aan een stemming over de werkonderbreking, zei ‘ja’.
Het is al jaren onrustig bij het EPO. Honderden werknemers deden eind januari al mee aan een demonstratieve optocht door Den Haag. Directe aanleiding daarvoor was het ontslag van twee collega's en de degradatie van een derde.

Kritiek op leiding

Volgens de werknemers krijgen zij de rekening gepresenteerd voor het feit dat zij kritiek durfden te uiten op de ‘tirannieke’ EPO-baas, de Fransman Benoit Battistelli.
De personeelsleden eisten onder meer dat de maatregelen zouden worden opgeschort, maar dat is niet gebeurd. Verder zijn ze tegen een verandering van de arbeidsvoorwaarden.

Grootste internationale organisatie in Nederland

Bij het Europees Octrooibureau kan met één aanvraag octrooi worden aangevraagd in meerdere landen in Europa. De Rijswijkse vestiging is met 2.700 werknemers de grootste internationale organisatie in Nederland.
Het kabinet maakte na de demonstratie van januari ook duidelijk dat er zorgen zijn over de werkomstandigheden. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken) is op aandringen van de lidstaten van de Europese octrooiorganisatie (EOO) ‘een dialoog op gang gebracht’ tussen de top van het EPO en de vakbonden. ‘Doel daarvan was om te komen tot een betere onderlinge verstandhouding als voorwaarde voor een door personeel en management gedragen verbetering', schreef hij in antwoord op Kamervragen.

Geen resultaten

Maar, moest Van Dam ook erkennen: ‘Deze dialoog verloopt moeizaam en heeft nog niet geleid tot concrete resultaten. Ook geven berichten in de media over de slechte verhoudingen reden tot zorg. Er is dus alle reden om de vinger goed aan de pols te houden.’
NRC berichtte later dat EPO-chef Battistelli tijdens een kennismakingsgesprek met de staatssecretaris zelfs boos zou zijn weggelopen omdat Van Dam begon over werkomstandigheden van het personeel.