Nieuws

Mbo’er Ronald Etman bedenkt app om schulden af te lossen

DEN HAAG - Met een app je schulden bijhouden. Het kan sinds kort door Hagenaar Ronald Etman (26). Hij bedacht de applicatie ‘Schuldenwisser’ om zichzelf en anderen uit de schulden te helpen. Op het ROC Mondriaan, waar Ronald studeert, zijn ze blij met het digitale hulpmiddel. Eén op de vijf jongeren kampt namelijk met een schuld.
Ronald gaf duizenden euro’s per maand uit en had een schuld van maar liefst 20.000 euro. Toen de deurwaarders aan de deur bleven komen, besloot hij de handen uit de mouwen te steken. ‘Ik ging minder vaak uit en deed weinig leuke dingen. Ook ging ik werken’, vertelt hij. Na vier jaar zuinig aan doen is hij nu bijna schuldenvrij.
Via zijn app houdt Ronald al zijn in- en uitgaven nu goed bij. Ook kan hij in de app zien waar hij hoeveel schuld open heeft staan. Het ROC Mondriaan vindt de app een handig hulpmiddel voor andere jongeren. ‘Heel veel jongeren op deze school kampen met een schuld. Abonnementen blijven doorlopen en boetes lopen op. Dan is de schuld niet meer te overzien’, legt Patrice Wiegman, coördinator Schoolmaatschappelijk Werk, uit.