GeenPeil-bus in Den Haag weggestuurd door politie: 'Boete moest van hogerhand', zegt Jan Roos

DEN HAAG - De GeenPeil-bus, een campagnebus rond het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, is dinsdagmiddag op last van de politie verwijderd van het Plein in Den Haag. De bus is weggestuurd, omdat er sprake was van een onaangekondigde demonstratie, zegt een woordvoerder tegen Omroep West.
Met de bus wilde GeenPeil mensen overtuigen om woensdag 'nee' te stemmen bij het referendum. De bus stond voor het gebouw van de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag. Volgens de politie was daarvoor geen vergunning.

UPDATE 15.34 UUR: Wegsturen bus GeenPeil uit Den Haag leidt tot raadsvragen


De campagneleider van GeenPeil heeft een bekeuring gekregen van de politie. Waarvoor hij die bekeuring heeft gekregen weet Roos niet, naar eigen zeggen heeft hij in alle commotie geen bonnetje gekregen.

LEES OOK: Zoetermeerders krijgen geen nieuwe referendumbrief na blunder gemeente

'Die agent had van hogerhand te horen gekregen dat hij mij persoonlijk een boete moest geven', zegt Roos tegen Omroep West. 'Het is een persoonlijke afrekening van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen', zegt de GeenPeil-voorman.

'Niet aangemeld'

Roos zegt dat er wel een vergunning is aangevraagd': 'Dat hebben we overal gedaan.' Zijn organisatie zoekt nu uit of dat ook in Den Haag het geval was.

LEES OOK: Ook Van Aartsen verrast door rol in ja-campagne bij GeenPeil-referendum

De politie zegt dat het verplicht is een demonstratie van tevoren aan te melden bij de gemeente. Dat zou in dit geval niet gebeurd zijn. Een woordvoerder zegt tegen Omroep West dat Roos 'wel in de gelegenheid is gesteld om te manifesteren'.


Deel dit artikel: