Wegsturen bus GeenPeil uit Den Haag leidt tot raadsvragen

DEN HAAG - De lokale partij Groep de Mos wil van het stadsbestuur weten waarom de politie op het Plein in Den Haag dinsdagmiddag een einde heeft gemaakt aan een manifestatie van GeenPeil. De campagnebus rond het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is dinsdagmiddag op last van de politie verwijderd, 'omdat er sprake was van een onaangekondigde manifestatie', zegt een politiewoordvoerder.

GeenPeil-campagneleider Jan Roos is door een agent beboet, die 'van hogerhand te horen had gekregen dat hij mij persoonlijk een boete moest geven'. Volgens Roos is het 'een persoonlijke afrekening van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen'. Groep de Mos eist opheldering van het stadsbestuur. 'Als dit waar is, dan moet burgemeester Jozias van Aartsen zo snel mogelijk op het matje worden geroepen', zegt fractievoorzitter Richard de Mos.

LEES OOK: Zoetermeerders krijgen geen nieuwe referendumbrief na blunder gemeente

Groep de Mos wil met de vragen meer duidelijkheid krijgen over wat er zich 'achter de schermen' heeft afgespeeld. Zo werd Roos door agenten ondervraagd, terwijl de pers op afstand moest blijven, twitterde EenVandaag-verslaggever Marc Belinfante.

PVV verbijsterd

De Haagse PVV vindt het verbijsterend dat het campagneteam van GeenPeil 'uitgerekend in Den Haag' is weggestuurd. 'Mocht blijken dat het optreden van vandaag er mee te maken heeft om het ‘nee-kamp’ zo min mogelijk podium te geven, dan heeft de burgemeester heel wat uit te leggen', zegt raadslid Andre Elissen.

'Aantasting landelijke en lokale democratie'

Met de bus wilde GeenPeil mensen overtuigen om woensdag 'nee' te stemmen bij het referendum. De bus stond voor het gebouw van de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag geparkeerd. Volgens de politie was daarvoor geen vergunning. De Mos noemt het wegsturen van de GeenPeil-bus 'een aantasting van de landelijke en lokale democratie'.

Deel dit artikel: