Geen nieuwe stunt voor waterpoloërs op het OKT

Bondscoach Robin van Galen geeft aanwijzingen aan de Nederlandse waterpoloërs.
Bondscoach Robin van Galen geeft aanwijzingen aan de Nederlandse waterpoloërs. © Orange Pictures
DEN HAAG - Het Nederlandse waterpoloteam heeft op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Triëst niet voor een nieuwe sensatie kunnen zorgen. Gastland Italië was woensdagavond een maat te groot voor Oranje: 11-5 (3-1 5-3 2-0 1-1).
Oranje keek snel tegen een ruime achterstand van 3-0 aan maar knokte zich met doelpunten van Joep van den Bersselaar, Jorn Winkelhorst en Robin Lindhout terug tot 3-4. De Italianen lieten zich niet van de wijs brengen en een ondanks een tweede treffer van Lindhout stond er in de rust 4-8 op het scorebord.

In de derde periode wist Oranje zelfs geen enkele keer te scoren en groeide de achterstand verder. Lindhout maakte in de vierde periode nog zijn derde van de avond maar spannend werd het niet meer.

'Nederlaag Italië ingecalculeerd'

Bondscoach Robin van Galen was na afloop de rust zelve. Er is geen man overboord hoor', liet hij weten. Hiervan raken we echt niet in de war. Een nederlaag tegen Italië was ingecalculeerd. We maakten iets te veel foutjes en die straften de Italianen genadeloos af. Dat is hun grote klasse.'

Oranje wist de eerste drie duels van het toernooi te winnen. Door de ruime nederlaag tegen Italië
. De ploeg van Van Galen moet dan donderdagavond nog wel winnen van het nog puntloze Zuid-Afrika.

Olympische Spelen

Een overwinning kan niet uitblijven, maar Oranje zal zich volgens Van Galen zeker niet inhouden. We zullen wel wat gaan testen, maar willen gewoon een goede uitslag neerzetten. We spelen een goed toernooi en die lijn willen we vasthouden.'
Als Nederland tweede wordt in poule B dan is de nummer drie uit poule A de tegenstander in de beslissende kwartfinale. Na vier wedstrijden staat Frankrijk derde in de andere groep. Voor elke halve finalist ligt een deelnamebewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro klaar. De kwartfinales worden vrijdag gespeeld.