Eis: Jarenlange celstraffen voor jeugdbende uit Den Haag

DEN HAAG - Tegen leden van de inbrekersbende uit Den Haag Zuidwest heeft het Openbaar Ministerie in de rechtbank in Den Haag donderdag forse celstraffen geëist. Het OM wil dat de jongens die de meeste inbraken hebben gepleegd celstraffen krijgen van 4 tot 8 jaar.
Andere inbrekers uit de jeugdbende hangt een celstraf boven het hoofd van 30 en 18 maanden. De vier jongste daders wacht mogelijk 21 maanden jeugddetentie. Ook krijgen enen vermeend bendelid mogelijk 150 uur werkstraf. Een jongen hoeft wat het Openbaar Ministerie betreft niet terug de cel in, hij hoorde die 180 dagen jeugddetentie eisen waarvan 44 voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijk deel heeft hij al in voorarrest gezeten.
Volgens het OM is van 42 inbraken bewezen dat de jeugdbende ze tussen 2011 en 2014 gepleegd heeft. In wisselende samenstelling viel de groep jongeren verschillende panden binnen. De jongeren werden in januari 2014 van hun bed gelicht door de politie.

Tientallen inbraken

Op een eerdere zitting zei het OM dat de jongens verantwoordelijk werden gehouden voor zo'n vijftig inbraken. Hun buit varieerde van drie ton tot een briefje van vijf euro. Van vier inbraken heeft de politie de buit uiteindelijk kunnen terugbrengen.
Ook zouden de jongens zich in hun buurt, rond de Gaarden en Dreven, behoorlijk misdragen en mensen intimideren. De totale groep zou nog veel groter zijn en bestaan uit ongeveer 70 jongeren.

Twee weken

Dinsdag stond een eerste groep van zeven verdachten al voor de rechter. In totaal zal de zaak twee weken duren. Op 13 mei legt de rechter dan een straf op.