Instellingen

Gemeenten houden veel geld over op zorg: Teylingen 1,7 miljoen

Ongeveer 75% van de gemeenten houdt geldt over op zorg.
Ongeveer 75% van de gemeenten houdt geldt over op zorg. © archief

TEYLINGEN - De gemeente Teylingen houdt 1,7 miljoen euro over op het zorgbudget van 2015. Dat staat in een artikel van Binnenlands Bestuur vrijdag. Volgens het vakblad heeft ongeveer 75% van de gemeenten geld over. Wel komt ongeveer de helft van de gemeenten geld tekort op jeugdzorg.

Het meeste overige geld wordt in de jaarverslagen onder de noemer Wmo gezet (Wet maatschappelijke ondersteuning). Teylingen had voor het afgelopen jaar 14,8 miljoen euro begroot. De gemeente laat in een reactie weten ‘snel te willen achterhalen wat de redenen zijn van dit overschot’. Volgens een woordvoerder gaat Teylingen een eigen onderzoek instellen naar de overige 1,7 miljoen.

Vorig jaar werden gemeenten met de nieuwe Wmo-wet verantwoordelijk voor de zorg. Deze gemeenten mochten zelf weten hoe zij de nieuwe Wmo en jeugdzorg invulden. Vaak gingen zij samenwerken met buurgemeenten. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat meeste gemeenten ervan uit gingen dat ze met tekorten zouden komen te zitten door de nieuwe zorgwetgeving.

Totaaloverzicht


Ook de overschotten van Overbetuwe, Deurne en Laarbeek worden genoemd door Binnenlands Bestuur. Er is nog geen totaaloverzicht, omdat nog niet alle gemeenten de jaarcijfers van 2015 hebben gepubliceerd.