Verdachte van verwoestende scholenbrand Rijswijk donderdag voor de rechter

DEN HAAG - De man die er van verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor de grote brand die afgelopen zomer in Rijswijk drie basisscholen aan de Willem van Rijswijckstraat in de as legde, staat donderdag voor de rechter.
De 40-jarige Hagenaar, Matheus S., zou in de vroege ochtend van 24 juli papieren en bladeren in brand hebben gestoken in een fietsenstalling bij de school die ook als opslaghok diende. Daardoor ontstond brand in de panden van de openbare Daltonschool 't Prisma, de Godfried Bomanschool en de J.H. Snijdersschool. Op de scholen was geen les, vanwege zomervakantie.

Omwonenden van de school vertelden tegen Omroep West dat ze wakker werden van een harde knal. Toen een andere bewoner uit zijn raam keek zag hij gelijk dat 'de fietsenstalling de fik stond'. De rook die bij brand vrijkwam was in de verre omtrek te zien.

Aangestoken

Bij de brand kwam ook asbest vrij. Zeker 100 bewoners van omliggende woningen moesten hun huizen uit en de nacht ergens anders doorbrengen. Een bedrijf dat in opdracht van de verzekeraar onderzoek deed, loofde na de brand een premie uit voor informatie over de toedracht.

Op 6 augustus maakte de politie bekend dat de brand in de school was aangestoken. Op die dag werd ook S. aangehouden. De politie was hem na getuigenverklaringen op het spoor gekomen. S. heeft een verstandelijke beperking. Hij hoefde daarom zijn proces niet in de cel af te wachten.

Nieuwbouw nog lang niet klaar

Leerlingen van twee van de drie getroffen scholen kregen na de zomervakantie les op een andere locatie. Waarschijnlijk zal pas in februari 2018 begonnen worden de nieuwbouw op de locatie van de afgebrande scholen.

Tot die tijd krijgen de leerlingen les op een vervangende locatie waar zij nog zeker vier jaar zullen blijven. Alleen de leerlingen van de J.H. Snijdersschool konden nog terecht in het door brand beschadigde pand.