Wijkbanenmarkt Schilderswijk moet jongeren aan het werk helpen

Wijkbanenmarkt Schilderswijk
Wijkbanenmarkt Schilderswijk
DEN HAAG - In de Schilderswijk werd zaterdag voor het eerst een banenmarkt speciaal voor jongeren gehouden. De markt is onderdeel van een speciaal plan van de gemeente Den Haag om jongeren uit met name wijken als Transvaal, Laak, Den Haag Zuidwest en de Schilderswijk aan het werk te krijgen. En dat is niet voor niets, want de meeste werkloze jongeren in Den Haag bevinden zich in deze wijken.
Ruim honderd jongeren kwamen naar buurthuis De Mussen in de hoop een baan of een stageplek te vinden. Ze konden in contact komen met potentiële werkgevers, zoals uitzendbureaus, het Werkgevers Service Punt en Matchpunt Jongeren. Ook aanbieders van leerwerktrajecten, zoals Ambacht, Calibris en de Buzinezzclub waren aanwezig.
Jongeren uit de Schilderswijk lopen vaak vanwege hun etnische achtergrond tegen specifieke problemen aan wanneer ze solliciteren. Regelmatig komt het voor dat ze niet worden uitgenodigd voor een gesprek vanwege hun buitenlandse achternaam en als ze wel mogen komen, worden ze soms afgerekend op hun uiterlijk. Zo vertelt ook de 22-jarige Karar Aldjanabi: 'Als ik met een baardje naar een sollicitatie ga of een petje op heb, zitten ze me aan te kijken van: 'Wat kom jij hier doen?' Toch is hij enorm gemotiveerd om aan het werk te gaan.

Wijktrainee

Het zijn situaties die herkend worden door Kavish Sewnandan, die sindskort als wijktrainee werkt. Voor de duur van een jaar zet hij zich in voor een maatschappelijke instelling in een wijk, in zijn geval Buzinezzclub Escamp. Hij wil daar op straatniveau werken om maatschappelijke problemen, zoals werkloosheid, op te lossen.
'Ik weet heel goed met welke problemen jongeren in dit soort wijken rondlopen. Ik kan daar heel goed over meedenken en partijen daarvoor bij elkaar brengen.  Op die manier hoop ik oplossingen aan te kunnen dragen die bij instellingen nog niet zo bekend zijn,' aldus Kavish.

Pitch-sessies

Kavish wil ervoor zorgen dat jongeren en ondernemers met elkaar kennis gaan maken. 'Zo willen we bijeenkomsten organiseren waarbij jongeren zichzelf kunnen pitchen bij ondernemers, maar we willen ook aan ondernemers vragen welke belemmeringen zij zien bij bepaalde jongeren en daar dan met elkaar over gaan sparren.'
Hij is ervan overtuigd dat een baan voor met name jongeren uit wijken als de Schilderswijk enorm belangrijk is. 'Niet alleen voor hun toekomst, om zichzelf te ontwikkelen, maar ook voor een stukje stabiliteit. Als je hangjongeren een baan kunt bieden, zullen ze minder op straat hangen, want daar hebben ze dan de tijd niet meer  voor. Ik denk dat werkgelegenheid heel belangrijk is voor dit soort wijken.'