Protestmars Pegida door centrum Den Haag, tegen-demo op Plein 1813

DEN HAAG - Pegida houdt zondagmiddag een demonstratie tegen het asielbeleid in Europa. De protestmars begint om 13.00 uur op het Spuiplein en en loopt door het centrum. Even verderop, op Plein 1813, is een tegendemonstratie.
'Het is genoeg geweest, Nederland wordt door onze overheid overspoeld met azc´s', vinden de
. 'De bewoners hebben nu zelfs al in diverse plaatsen geeneens inspraak meer of bewoners worden totaal niet ingelicht wat een gemeente van plan is. Dit moet stoppen.'
Het is voor Pegida Nederland onmogelijk om bij iedere lokale demonstratie aanwezig te zijn, staat te lezen op Facebook. Daarom wordt er in Den Haag gedemonstreerd. Slechts 117 mensen hebben op Facebook aangegeven dat ze naar de demonstratie komen.

Tegendemonstratie
De organisatie 'Laat ze niet lopen' verzet zich tegen het gedachtegoed van Pegida en verzamelt zich rond dezelfde tijd op Plein 1813.
'Het ziet er naar uit dat allerhande extreem-rechtse actievoerders naar Den Haag zullen afreizen,' schrijven ze op hun site. 'Wij roepen dan ook op je tegen dit racistische propaganda-protest te verzetten.'

Ludieke sponsoractie

Een aantal politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag zorgt voor een ludieke tegenactie. De Haagse Stadspartij, GroenLinks, Islam Democraten en de Partij van de Eenheid hebben die dag een sponsoractie. Voor elke honderd meter die de Pegida aanhangers lopen, doneren de partijen tien euro aan Vluchtelingenwerk.
Met deze actie willen zij onder de noemer 'vluchtelingen welkom, racisme niet' een positief tegengeluid laten horen.