Boswachter klaar met turen, bedreigde Purperreiger terug in de Nieuwkoopse Plassen

Purperreiger in Nieuwkoopse Plassen
Purperreiger in Nieuwkoopse Plassen © Natuurmonumenten
NIEUWKOOP - Boswachter John Pietersen liep al een paar weken in de lucht te turen in de hoop de eerste purperreiger te spotten. 'Als dat dan gebeurt, gaat er altijd een voorjaarsgevoel door mij heen.' De sierlijke reigers overwinteren aan de kust van West-Afrika en vliegen in het voorjaar naar moerasgebieden in Nederland om te broeden. De Nieuwkoopse Plassen en omgeving zijn een voedingsrijk gebied en daardoor een geliefde plek voor de bedreigde purperreigers.
Het is elk jaar weer de vraag wanneer de purperreigers weer terugkeert bij de Nieuwkoopse Plassen. De purperreiger leeft verborgen in het natuurgebied, maar af en toe kom je er één tegen', vertelt Pietersen. De purperreiger is zeldzaam en staat op de
voor bedreigde dier- en plantensoorten.
De purperreiger is goed te herkennen aan zijn bruinoranje nek met zwarte strepen. De vogel komt wat slungeliger over dan de blauwe reiger. Purperreigers kunnen het beste gespot worden vanaf de uitkijktoren langs de Hollandsekade in Woerdense Verlaat. 'De purperreigers houden zich verborgen, maar vliegen plots op als ze vinden dat je te dichtbij bent. Dat is het moment dat je ze pas ziet', aldus boswachter John.