Den Haag zet geen ‘lok-slachtoffers’ in tegen bedelaars

Bedelaar
Bedelaar
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat geen ‘lok-slachtoffers’ inzetten in de strijd tegen bedelaars op straat. Volgens het stadsbestuur staat deze methode niet in verhouding tot het probleem. Bovendien heeft de huidige aanpak ‘voldoende effect’.
Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van raadslid Lex Kraft van Ermel van de Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag. Volgens hem zijn er signalen dat de aanpak van bedelarij in de stad weer iets is versoepeld. Alleen bedelaars die zich ook schuldig maken aan zakkenrollerij zouden door de politie worden aangehouden.
Maar daarvan is geen sprake, aldus het college. ‘De politie treedt - samen met de gemeentelijke handhavers - op tegen zowel bedelen als zakkenrollen als een combinatie van beide.’ Sterker: er komen ook steeds minder meldingen van zakkenrollerij. Het aantal geregistreerde aangiften daalt sterk daalt: vorig jaar met 24 procent ten opzichte van 2014 en in totaal met 38 procent ten opzichte van 2010.

'Minder orthodoxe maatregelen'

Kraft van Ermel opperde in de strijd tegen bedelarij ook ‘minder orthodoxe handhaving en meer out of the box maatregelen’. Zoals het inzetten van ‘lok-slachtoffers’, zoals de politie ook lokfietsen inzet.
Dat gaat niet gebeuren, als het aan het college ligt. Dat is ‘niet proportioneel’. Wel wordt soms geld in beslag genomen van bedelaars. ‘Dat is immers verkregen door het plegen van een strafbaar feit en komt zodoende in aanmerking voor verbeurd verklaring.’

Geen uitbreiding

Het stadsbestuur is verder ook niet van plan om het bedelverbod - dat nu geldt voor het centrum – uit te breiden. Er zouden niet veel klachten over binnenkomen uit andere delen van de stad.