Provincie betaalt niet mee aan verplaatsing busstation Leiden

© Archief
LEIDEN - De provincie Zuid-Holland is niet van plan om mee te betalen aan de verplaatsing van het busstation bij Leiden Centraal. Dat zegt het provinciebestuur in een antwoord op vragen van de statenfracties VVD, SP en CDA.
De gemeente Leiden onderzoekt de mogelijkheden om het busstation bij Leiden Centraal te verplaatsen naar de andere kant van het station. Op de plek van het huidige busstation moeten kantoren en woningen komen. 'De gemeente Leiden zal de verplaatsing van het busstation zelf moeten financieren vanuit de eigen begroting', staat in de brief aan de statenfracties. Volgens de gemeente Leiden heeft dit geen gevolgen voor de plannen.
Uit onderzoek in opdracht van de gemeente en de provincie kan de verplaatsing van de bushalte negatieve gevolgen hebben voor de exploitatie van het busvervoer. Zo kan een kaartje voor de bus duurder worden en leidt de verplaatsing er misschien toe dat bussen andere routes gaan rijden. Ook kunnen de bussen misschien minder vaak gaan rijden.

'Gevolgen pas in 2020 duidelijk'

Volgens de gemeente Leiden wordt bij de toezegging van de concessie van het busnetwerk in Zuid-Holland Noord in 2020 of 2022 pas concreet  wat de effecten zijn als van het verplaatsen van het busstation.