COA: 'Geen noemenswaardige incidenten met vluchtelingen in gevangenis Alphen'

© Robbert van Cleef
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kijkt met een tevreden gevoel terug op de zes maanden dat er vluchtelingen werden opgevangen in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Volgens de organisatie zijn er in die periode 'geen noemenswaardige incidenten' geweest, ondanks de zelfmoord van een asielzoeker en bedreigingen aan het adres van LGTB-vluchtelingen.
'Incidenten gebeuren op een locatie. Dat is niet alleen in Alphen, maar ook op andere locaties in het land. Dat heb je nu eenmaal op plekken waar veel mensen bij elkaar zitten. Wij vinden in ieder geval dat er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest', vertelt COA-communicatiewoordvoerder Jeanette Scholten.
De noodopvang kwam begin dit jaar groot in het nieuws vanwege de zelfmoord van een 30-jarige asielzoeker. De man voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd. In februari probeerde een andere vluchteling zichzelf van het leven te beroven in de noodopvang.

Mishandeling en bedreiging

Begin december kwamen er berichten naar buiten dat een groep vluchtelingen in de Alphense gevangenis werd mishandeld, bedreigd en uitgescholden vanwege hun seksuele geaardheid.
Het COA zegt lessen te hebben getrokken uit de Alphense gebeurtenissen. Scholten: 'De allerbelangrijkste les is dat we goed in contact blijven met de bewoners. Dat we goed luisteren en op basis hiervan mogelijke oplossingen zoeken.'

Terugkeer gevangenen

In de gevangenis aan de Eikenlaan werden ongeveer 1140 vluchtelingen opgevangen. Binnenkort keren de gevangenen terug die voor de tijdelijke opvang daar verbleven. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden verricht om dat mogelijk te maken.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen