Studenten willen gebedsruimte afdwingen op Haagse Hogeschool: 'Waarom kan dat niet?'

DEN HAAG - Studenten zijn dinsdag een petitie begonnen om een gebedsruimte af te dwingen in de Haagse Hogeschool. Op internet kunnnen medestanders de petitie ondertekenen. Dit werd de eerste dag al ruim 1200 keer gedaan.
Volgens de initiatiefnemers willen ze 'graag de mogelijkheid om enkele minuten per dag te kunnen bidden of mediteren op een rustige maar voornamelijk ook schone plek'. Momenteel zijn er studenten die bidden in de kelder onder de trappen waar het vies is en ’s winters koud, zeggen ze.

LEES OOK: Haagse Hogeschool investeert in 100 nieuwe docenten: 'Meer persoonlijke begeleiding bieden'

'Dit kan niet zo langer. De school heeft een kantine met verschillende etenswaren - ook halal - en ook een gezellig café. Waarom kan de Haagse Hogeschool geen bescheiden ruimte voor religieuze studenten ter beschikking stellen?'  

'Iedereen is welkom'

De initiatiefnemers benadrukken dat iedereen welkom zal zijn in de nieuwe stilteruimte, ongeacht geloof of afkomst. 'De Haagse Hogeschool is een multiculturele school. Dat betekent dus ook dat er verschillende studenten zijn met verschillende religies.'

De Haagse Hogeschool laat in een reactie aan Omroep West weten dat 'ze alle studenten en medewerkers verwelkomen en respecteren, ongeacht godsdienst of levensbeschouwing'. 'Het staat studenten en medewerkers vrij om zich even terug te trekken en te bidden, zolang dit het onderwijsproces niet verstoort of de fysieke veiligheid in het geding brengt.

Algemene grondslag

Vanwege de algemene grondslag acht De Haagse Hogeschool het niet nodig en wenselijk om te voorzien in een gebedsruimte. Volgens de school zijn er in de buurt ook voldoende religieuze gebouwen waar studenten en medewerkers naartoe kunnen.

Het is niet de eerste keer dat leerlingen van de school proberen een gebedsruimte te krijgen. In 2012 voerden studenten ook al actie hiervoor, maar toen kwam de stilteruimte er niet.
Deel dit artikel: