'Ondernemersvete' tussen Haagse ijsfamilie Talamini en Scheveningse visfamilie Simonis in theater

IJs en Vis heet de nieuwe voorstelling van Firma MES en het Nationaal Toneel
IJs en Vis heet de nieuwe voorstelling van Firma MES en het Nationaal Toneel
DEN HAAG - Theatergezelschap Firma MES werkt met het Nationale Toneel aan een locatievoorstelling over twee bekende Haagse ondernemersfamilies Talamini en Simonis. In september komt het stuk IJs & Vis, 'een soort Haagse Romeo en Julia', op de planken.
In de voorstelling IJs & Vis, de grootste productie van Firma MES tot nu toe, krijgt het publiek een verhaal voorgeschoteld over een Haagse ondernemersvete. 'Het stuk gaat over de familie Talamini van ijssalon Florencia en de Scheveningse familie Simonis van de gelijknamige vishandels. Het wordt een soort Haagse Romeo en Julia', aldus Dieke van der Spek van Firma MES.
Opmerkelijk is dat het stuk niet in een standaard theateromgeving wordt opgevoerd. 'De locatie is nog niet bekend, maar het wordt een lege bedrijfshal. Het publiek kan gedurende de voorstelling vrij door verschillende ruimten rondlopen langs verschillende scenes, die uitmonden in een mysterieus gemaskerd bal', verklapt Van der Spek.

Toneel op locatie

Firma MES heeft vaker locatievoorstellingen gemaakt op bijzondere Haagse plekken. Zo speelde de groep in New Babylon nog voordat de eerste winkel in het complex geopend werden. Ook gaf het Firma MES rondleidingen door het bekendste bordeel van Den Haag: club Mayfair aan de Bilderdijkstraat.
Het is de eerste keer dat de groep samenwerkt met het Nationale Toneel. 'Betty Schuurman speelt een rol uit de familie Talamini en Jaap Spijkers vertolkt een rol in de familie Simonis.'
Het stuk beleeft op zaterdag 17 september zijn premiere en is daarna vier weken te zien.