Instellingen

'PvdA maakt zich onterecht zorgen over aantal kinderen op wachtlijst voor jeugdhulp'

DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Haagse gemeenteraad maakt zich onterecht zorgen over de stijging van het aantal kinderen op de wachtlijst voor jeugdhulp. Dat laat een woordvoerder van wethouder Ingrid van Engelshoven (Jeugd en Onderwijs) donderdag weten.
Het feit dat er in december een piek te zien was in het aantal kinderen die wachten op jeugdhulp is volgens de wethouder een tijdelijke terugval. De wachtlijst is inmiddels gehalveerd. 'Je ziet dat het aantal aanmeldingen fluctueert en zodra er extra inzet nodig is, wordt daar naar gehandeld', laat Van Engelshoven via haar zegsman weten. Er zijn volgens haar 18 voltijdskrachten extra actief sinds december.
Naast het oplopen van de wachtlijsten, toonde de PvdA zich ook bezorgd over het aantal hulptrajecten dat voortijdig wordt afgebroken. 'Als de veiligheid in het geding is, kan er geen sprake zijn van het afbreken van hulp', meldt Van Engelshoven. 'Maar bij vrijwillige hulp blijft de keuze voor een hulptraject uiteindelijk bij de hulpzoekende.'

Lang wachten

De PvdA baseert zich op de jaarrapportage jeugdhulp 2015, waaruit blijkt dat de wachtlijsten enorm zijn gegroeid. Maar liefst 110 gezinnen moesten eind 2015 langer dan vier weken wachten op hulp. In het derde kwartaal van 2015 was de wachtlijst nog maar 31 gezinnen.