Onderzoek naar Frans waterpoloverlies op OKT, Nederland alsnog naar Spelen?

Robin van Galen na de verloren wedstrijd tegen Frankrijk
Robin van Galen na de verloren wedstrijd tegen Frankrijk © Orange Pictures
REEUWIJK - De internationale zwembond FINA start een onderzoek naar het Frans waterpoloteam. De bond verdenkt de Franse mannen ervan tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi opzettelijk van Canada te hebben verloren, om op die manier Nederland in plaats van het sterker geachte Spanje te treffen in de kwartfinales.
De wedstrijd tussen Frankrijk en Canada eindigde in een 13-5 nederlaag voor de Franse mannen. In de kwartfinales wonnen de Fransen van Oranje onder leiding van bondscoach Robin van Galen uit Reeuwijk, waardoor Nederland
.
Het onderzoek naar het gedrag van de Fransen tegen Canada komt na een verzoek van de Canadese zwembond. Zij eist dat de FINA en het Internationaal Olympisch Comité Frankrijk terugtrekt van de Olympische Spelen.

Nog net niet in eigen doel

Volgens Van Galen hebben de Fransen in de wedstrijd tegen Canada niet echt sportief gespeeld. In een reactie aan het AD laat hij weten: Ik ben bij die wedstrijd na twee perioden weggelopen, zo erg was het. De Fransen schoten nog net niet in eigen doel'.
Aangezien Nederland op het OKT als vijfde (en daarmee eerste reserve) eindigde, zou de ploeg van Van Galen bij uitsluiting van Frankrijk alsnog naar de Spelen kunnen worden uitgezonden.