Nieuws

Gemeente Den Haag vindt vertrek KPN 'begrijpelijk'

KPN hoofdgebouw Maanplein
KPN hoofdgebouw Maanplein
DEN HAAG - De gemeente Den Haag noemt de verhuizing van KPN naar Rotterdam 'begrijpelijk'. Dat laat de het stadsbestuur in een zeer korte reactie op de plannen van de telecomgigant weten. Volgens het college van burgemeester en wethouder gaat het 'om een strategische beslissing van KPN en is die vanuit het oogpunt van het bedrijf te begijpen.
Wel ziet het college ook nog een lichtpuntje 'Hoewel een deel van KPN uit Den Haag vertrekt, blijft Den Haag statutair de hoofdzetel van het telecombedrijf. Ook de voor Den Haag belangrijke clusters ‘operations’ en ‘security’ blijven gehuisvest in onze stad,' aldus de verklaring.
Het vertrek van KPN uit Den Haag is reden voor de coalitiepartijen om elkaars wethouders kritisch te bevragen. VVD-fractieleider Martin Wörsdörfer heeft vragen aan CDA-wethouder Karsten Klein van economische zaken. De liberaal wil weten wat Klein heeft gedaan om het vertrek van KPN te voorkomen.

Passende ruimte aangeboden?

Het CDA richt de pijlen juist weer op wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). Hij is wethouder ruimtelijke ordening en moet uitleggen of hij passende andere ruimte aan KPN heeft aangeboden.
Ook wil het CDA opheldering van D66-wethouder Ingrid van Engelshoven van kenniseconomie en telecom. Zij is druk bezig om Den Haag op de kaart te zetten als ‘cybersecurity-hoofdstad van de wereld’ en daar past het vertrek van een van de grootste aanbieders van internet niet bij, stelt raadslid Desh Ramnath. ‘Ik wil echt weten hoe hard zij haar best heeft gedaan om KPN voor Den Haag te behouden.’

'Dit heeft grote impact'

Verder willen veel partijen weten waarom zij niet eerder op de hoogte zijn gebracht van het vertrek van KPN. ‘Het gaat niet om de patatboer om de hoek. Dit heeft een enorme impact,’ aldus Ramnath.