ADO Den Haag hoopt op hogere begroting na overleg met Wang Hui

© Dirk Verhoeven
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de hoop voor de nabije toekomst gevestigd op het bezoek van Wang Hui deze dagen aan de club. De vraag is of de Chinese eigenaar van ADO het geld meebrengt waarmee de verlaagde begroting en de gedevalueerde plannen voor het nieuwe voetbalseizoen alsnog positief bijgesteld kunnen worden.
Wang arriveerde maandagochtend in het Kyocera Stadion in het gezelschap van Zheng Li. De Chinese zakenman wordt door Wang in het management van ADO geplaatst om de directie te controleren en te ondersteunen bij met name de commerciële deals in China. Wang eist dat de ADO-leiding zelf meer geld uit de markt haalt en hij wil dat de club eindelijk eens commerciële activiteiten ontplooit in China. Ook mist Wang een beleidsplan van de ADO-directie. Dinsdag wordt in de vergadering van de Raad van Commissarissen besproken welke rol Zheng Li precies krijgt binnen ADO, zodra de werkvergunning is geregeld zal Zheng Li direct aan de slag gaan in Den Haag.
Maandag zat grootaandeelhouder Wang de vergadering van aandeelhouders voor. In die gesprekken ging het over de ambitie voor komend seizoen en de financiële huishouding. Wang maakte begin april 2 miljoen euro over op de rekening van de club waar hij 3,7 miljoen had toegezegd. ADO moet daardoor de begroting voor het komende seizoen verlagen wat directe gevolgen heeft voor de organisatie en samenstelling van de selectie. ADO moet noodgedwongen afscheid nemen van personeel, een aantal spelers kreeg een verlaagde aanbieding en technisch manager John Metgod moet vertrekken. De clubleiding hoopt dat Wang besluit om alsnog met het resterende bedrag over de brug te komen en ook te willen investeren in het komende seizoen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat John Metgod en spelers als Timothy Derijck en Vito Wormgoor toch behouden kunnen blijven voor de club.
Dinsdag wordt tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen duidelijk of Ton Rutgrink lid blijft van de RvC. De 68-jarige Rutgrink overweegt te vertrekken omdat hij de kritiek op het ADO-management zat zou zijn net als de strubbelingen rond ADO en de Chinese eigenaar. De club ziet zijn vertrek met lede ogen aan en doet dinsdag een poging om hem op andere gedachten te brengen. Rutgrink, die zelf bij die RvC-vergadering aanwezig is wil tegenover Omroep West niet vooruitlopen op zijn besluit, maar wil wel kwijt dat hij nog steeds achter zijn kritiek op Wang staat zoals hij die uitte in de persconferentie van december vorig jaar. Toen verweet Rutgrink de grootaandeelhouder vooral een gebrek aan communicatie en het niet nakomen van beloften. Mocht Rutgrink opstappen dan bestaat de RvC nog maar uit twee leden die vrijwel nooit in Nederland zijn. Martin Jol verblijft bij zijn club Al Ahly in Egypte en de bezoeken van Wang Hui aan Den Haag zijn op één hand te tellen.