Werkloosheid in Den Haag blijft 'zorgelijk', bijna 9 procent meer werkzoekenden

DEN HAAG - Ondanks de vele inspanningen van het stadsbestuur van Den Haag om niet-werkenden aan een baan te helpen, is de werkloosheid in de arbeidsmarktregio Haaglanden nog altijd zorgelijk te noemen. Dat blijkt uit de jaarrekening van de gemeente Den Haag over het jaar 2015, die dinsdag door D66-wethouder Tom de Bruijn van Financiën is gepresenteerd.
Het aantal niet-werkende werkzoekenden dat is ingeschreven bij het UWV, is vorig jaar met bijna negen procent gestegen. Daardoor doen ook meer mensen een beroep op de bijstand. Dat aantal is ten opzichte van vorig jaar met 7,5 procent toegenomen. In Den Haag waren vorig jaar in totaal ruim 45.000 mensen werkloos. Het aantal huishoudens dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering, is hierdoor ook gestegen. In totaal gaat het om 25.000 Hagenaars tot 65 jaar die een bijstandsuitkering ontvangen.

LEES OOK: Aantal mensen met bijstand blijft groeien

Vooral veel Haagse jongeren zitten zonder een baan. In 2015 waren ongeveer 6.000 jongeren werkloos. Daarmee heeft Den Haag de hoogste jeugdwerkloosheid van de vier grote steden in Nederland. Wel weet de gemeente in de jaarrekening ook positief nieuws te noemen: zo'n 1.450 jongeren zijn weer naar school gegaan of aan een baan geholpen.

37,6 miljoen euro overgehouden

Een andere zorg was een nieuw verdeelmodel van het bijstandsbudget en minder geld van het Rijk. Daardoor verwachtte de gemeente onderaan de streep van de jaarrekening een tekort van ongeveer zeven miljoen euro. Dit nadeel is door onder andere een lobby van de gemeente bij het Rijk beperkt gebleven. Door andere meevallers, vooral op de terreinen van de zorg, is de jaarrekening afgesloten met een positief resultaat van 37,6 miljoen euro.

LEES OOK: Werkloze 55-plussers vinden in regio Haaglanden moeilijkst een baan

Vooral de resultaten op Maatwerkvoorziening Ondersteuning (7,7 miljoen incidenteel), individuele voorzieningen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (5 miljoen euro) en de thuislozen- en verslavingszorg (5 miljoen euro) pakten voordelig uit. Omdat 2015 het eerste jaar was dat de gemeente verantwoordelijk was voor de gedecentraliseerde taken op het gebied van jeugd, participatie en zorg, is wethouder De Bruijn 'trots' op dit resultaat. 'De gemeente heeft alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen dat iedere inwoner van de stad de zorg kreeg die hij verdiende.'

'Verschil van 44 miljoen euro lijkt wel wat groot'

De fractievoorzitter van de Haagse VVD, Martin Wörsdörfer, laat in een eerste reactie weten: 'In september dacht het college nog dat 2015 een tekort zou opleveren van zo'n 7 miljoen euro. Binnen drie maanden een verschil van 44 miljoen euro lijkt ons wel wat groot. Had de wethouder van financiën dit niet beter kunnen, en moeten, inschatten?'
Deel dit artikel: