Instellingen

Mogelijk meer gebedsruimten op TU Delft: 'We onderzoeken levensbeschouwelijke diversiteit'

© ANP
DELFT - De TU Delft onderzoekt momenteel hoe de universiteit moet omgaan met zogenoemde 'levensbeschouwelijke diversiteit'. Verschillende studenten en medewerkers hadden de afgelopen tijd hiernaar gevraagd.
'Momenteel hebben we twee stilteruimten, annex gebedsruimten. Er kwamen verschillende verzoeken binnen om meer van zulke ruimten te creëren. Aangezien de universiteit geen religieuze achtergrond heeft, wilden we eerst uitzoeken hoe wij als universiteit met dit soort levensbeschouwelijke verzoeken om moeten gaan. Daarom hebben we een werkgroep opgericht', vertelt Irene Haslinger, secretaris van deze groep.
De werkgroep onderzoekt niet alleen hoe om te gaan met bijvoorbeeld een persoon met een islamitische achtergrond die voor de Ramadan tijdens een examen wil bidden. Ook wordt gekeken welke regels er komen als bijvoorbeeld iemand aan mindfulness doet en zich graag iedere dag een kwartier wil terugtrekken. En of mensen met een katholieke achtergrond studiegerelateerde afspraken mogen hebben op Goede Vrijdag.

Internationale gemeenschap

Haslinger: 'Onze universiteit kent een steeds internationalere gemeenschap. Zo'n gemeenschap brengt niet alleen diversiteit in nationaliteit, maar ook in levensbeschouwelijke zin met zich mee. We willen dat studenten én medewerkers zich zo goed mogelijk bij ons voelen. En dat kan betekenen dat wij ze ook moeten faciliteren als ze iets aan levensbeschouwing willen doen. De werkgroep kijkt of en hoe we dat gaan doen.'
De resultaten van het onderzoek worden deze zomer aangeboden aan het college van bestuur. Wat er daarna mee gebeurt, is aan het college.

Petitie voor gebedsruimte

Studenten van de Haagse Hogeschool begonnen vorige week een petitie om een gebedsruimte in die Haagse universiteit af te dwingen. Volgens de initiatiefnemers willen ze 'graag de mogelijkheid om enkele minuten per dag te kunnen bidden of mediteren op een rustige maar voornamelijk ook schone plek'. Momenteel zijn er studenten die bidden in de kelder onder de trappen waar het vies is en 's winters koud, zeggen ze.
Die petitie is inmiddels ruim 4300 keer ondertekend.