Betalen per afvalzak in Alphen: 'Gezin kan best met een zak per maand'

Afvalbak in Alphen
Afvalbak in Alphen © archief
ALPHEN AAN DEN RIJN - Minder betalen om je afval weg te gooien. Dat wil iedereen wel. En in Alphen aan den Rijn zijn burgemeester en wethouders serieuze plannen aan het bedenken om de 'afvaltaks' naar beneden te brengen. Doel is om vanaf januari per weggegooide afvalzak te betalen bovenop een basistarief. Als je dan je afval scheidt, ben je uiteindelijk op jaarbasis minder kwijt dan nu, is de theorie.
Voor een gemiddeld gezin gaat het basistarief van 253 euro per jaar naar 164 euro per jaar. Maar dan is het wel de bedoeling dat er per weggegooide afvalzak een bedrag betaald wordt. Als dat één zak per week is, komt dat per jaar neer op zo'n 72 euro. Dat is dus een besparing van zeventien euro.
Volgens wethouder Tseard Hoekstra kan een gezin zelfs nog goedkoper uit zijn. 'Ik ben ervan overtuigd dat een gezin met slechts één afvalzak per maand toe kan komen. Maar dan moet er wel heel strikt gescheiden worden. Als je papier, plastic, glas en groente-, fruit- en tuinafval niet in die zak stopt, blijft er nog maar weinig restafval over', zo zegt de wethouder vol overtuiging.

Mensen die scheiden zijn nu de dupe

Mensen die meer dan een zak per week weggooien zullen meer kwijt zijn dan het huidige tarief. 'Het lijkt me logisch dat mensen moeten betalen voor het afval dat ze produceren. Nu is het zo dat de mensen die heel actief scheiden de dupe zijn.'
Hoekstra erkent dat gezinnen met kleine kinderen misschien niet toekomen met één zak per week. 'Zolang ze 'in de luiers zitten', betaalt een gezin misschien eventjes wat meer. Maar dat is tijdelijk.'

Nog door gemeenteraad

Voor eenpersoonshuishoudens gaat het basistarief omlaag met 48 euro, van 172 naar 124 euro per jaar. Hoekstra wil met deze maatregel bereiken dat inwoners van Alphen beter gaan scheiden en dat ze dat ook merken in hun portemonnee als ze dat doen. Als het aan de VVD'er ligt, gaat het idee vanaf 1 januari in. Maar dan moet de gemeenteraad er wel mee hebben ingestemd.