Toch sociale woningbouw in luxe woontorens in centrum Den Haag

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - De bouw van drie hoge torens in het Wijnhavenkwartier in Den Haag kan doorgaan. Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad heeft geen bezwaren tegen de plannen van wethouder Joris Wijsmuller, nu VVD en CDA hun verzet tegen de bouw van 88 sociale huurwoningen in het gebied hebben gestaakt.
Wijsmuller moest daarvoor wel beloven dat hij de gemeenteraad voortaan eerder op de hoogte gaat stellen van belangrijke wijzigingen in grote bouwplannen. ‘We moeten voortaan dit soort commotie voorkomen’, zei hij woensdagavond tijdens een commissievergadering in het stadhuis. ‘Ik weet dat dit een gevoelig dossier is. Het lijkt mij verstandig om wijzigingen de volgende keer te sonderen, of hoe je dat ook noemt.’
De oppositie in de Haagse raad én coalitiepartijen VVD en CDA bleken uitermate geprikkeld toen Wijsmuller (Haagse Stadspartij) begin maart bekend maakte dat naast het nieuwe onderwijs- en cultuurcentrum (OCC) drie torens zouden komen: twee met woningen en één met een hotel.

Sociale huurwoningen

De reden was dat in het plan opeens ook 88 sociale huurwoningen waren opgenomen. Het is duur om dit type woning te bouwen en daarom bleek Wijsmuller bereid om uit een speciaal potje één miljoen euro ter beschikking te stellen.
VVD en CDA lieten weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn. Daardoor moest Wijsmuller nog drie aanvullende brieven schrijven om uit te leggen hoe de constructie precies in elkaar zat. Toch bleven de partijen kritisch. ‘Het zou niet onze keuze zijn om een miljoen euro toe te voegen aan het plan’, aldus de liberaal Arjen Lakerveld.

Zelf om gevraagd

De wethouder legde tijdens de vergadering nogmaals uit dat de gemeenteraad eerder zelf had gevraagd om meer sociale woningbouw en dat het college hiervoor ook in totaal 18 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld.
Maar pas toen hij beloofde dat de raad voortaan eerder wordt ingelicht over belangrijke wijzigingen in een plan als dit, legden VVD en CDA zich bij de aanpassing neer. ‘Het is zo dat wij als raadsleden de wethouders moeten controleren. Wij staan aan het begin van de bouw van het nieuwe OCC en het begin van de herinrichting van het Spuiplein. Het is een enorm duur plan en een gebied dat de hele stad bezighoudt. Wij vinden dat we ons werk goed moeten uitvoeren’, aldus raadslid Michel Rogier (CDA) na afloop van het debat.