Vijftien nieuwe woningen voor 150 statushouders in Haagse wijk Ypenburg

DEN HAAG - Er komen eind dit jaar vijftien permanente woningen voor 150 asielzoekers in de Haagse wijk Ypenburg. De nieuwe woonwijk 'Deelplan 20', die vlakbij het Hofbad en de Plas van Reef komt te liggen, moet eind dit jaar worden opgeleverd.
De huisvesting is bedoeld voor asielzoekers met een verblijfsvergunning, zogeheten statushouders. Die zullen maximaal tien jaar in Ypenburg blijven wonen, schrijft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) in een brief aan buurtbewoners. Wie er komen wonen is op dit moment nog niet bekend.


LEES OOK: Demonstratie tegen asielzoekers in Ypenburg Den Haag rustig verlopen

Vorige week zei de gemeente nog geen definitieve locatie in beeld te hebben voor de huisvesting van statushouders in Ypenburg. Ook zou er aanvankelijk sprake zijn van containerwoningen in plaats van permanente gebouwen.


Jack Haneveld, die vorige maand een demonstratie organiseerde tegen de komst van de statushouders, is niet blij met het nieuws. 'Wij zijn het er niet mee eens dat er statushouders pal achter het Hofbad-zwembad komen wonen. Ik roep iedereen op het zwembad te boycotten.'

Volgens Haneveld zijn er veel buurtbewoners die al lange tijd op een wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. 'Zij zien nu dat er asielzoekers komen die een gloednieuwe woning krijgen aangeboden. Daar zijn wij het niet mee eens.'

Bijeenkomst

Op 26 mei houdt de gemeente een bijeenkomst voor bewoners, bedrijven en instellingen uit de buurt. Eind maart werd er in Ypenburg gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers.

LEES OOK: Asielzoekers moeten beter worden begeleid, vinden veel Haagse partijen


Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen
Deel dit artikel: