'Luxe' paalzitten als protest tegen windmolens in zee: Ludieke actie in Noordwijk

NOORDWIJK - Tegenstanders van windmolens voor de Hollandse kust zitten vanaf donderdag uit protest op een paal bij Noordwijk. Tot en met 30 april voeren ze op het strand 24 uur per dag actie, door in estafette per persoon zes uur lang op een deels open plateau te bivakkeren.
Volgens de actievoerders staan geplande windmolenparken op zee straks te dicht bij het strand, waardoor volgens hen 'een hekwerk van windturbines' ontstaat dat de horizon ontsiert. De angst bestaat dat hierdoor toeristen van de Hollandse stranden zullen wegblijven, met alle economische gevolgen van dien. Minister Henk Kamp (Economische Zaken)
.
De overheid heeft verschillende gebieden in de Noordzee aangewezen waar de komende jaren honderden windmolens zullen verrijzen. Doel is om op die manier in 2023 5 miljoen huishoudens de voorzien van windenergie. Samen met windmolens op land wordt dan genoeg windenergie opgewekt voor 8 miljoen huishoudens.

Luxe

Door één voor één 'op een paal' te zitten, vragen de actievoerders aandacht voor hun plan om in plaats van 20 kilometer, de windparken 60 kilometer uit de kust te plaatsen. Op die manier zouden de molens minder goed te zien zijn en meer wind vangen. De actie heeft niets met de sport paalzitten te maken. In tegenstelling tot het zitten op een houten paal, beschikken de actievoerders bij Noordwijk over een windscherm, stoel en eigen toilet.
De eerste tegenstander die plaats zal nemen op de paal is wethouder Pieter-Jan Barnhoorn (Toerisme) van de gemeente Noordwijk. Samen met andere gemeenten in Zuid-Holland is Noordwijk fel tegenstander van windmolenparken dichtbij de kust. De actievoerders benadrukken dat ze niet tegen windparken op zee zijn, alleen bezwaar hebben tegen de volgens hen geringe afstand tot de kust.