Bijna genoeg huizen voor asielzoekers met verblijfsvergunning in Den Haag, zegt wethouder Wijsmuller

Wethouder Joris Wijsmuller (HSP)
Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) © Roos Trommelen
DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) van Den Haag heeft donderdag in een plan vier nieuwe locaties aangewezen voor de huisvesting van statushouders in de stad. In totaal moet Den Haag dit jaar 2166 statushouders huisvesten.
Voor de huisvesting zijn vier nieuwe locaties gevonden, in de wijken Escamp en het centrum. Eerder was al bekend dat dit jaar ook statushouders komen wonen in de wijken Haagse Hout, Scheveningen, Loosduinen, Leidschenveen-Ypenburg en Segbroek.
Met een plan van aanpak dat de wethouder vandaag ook presenteerde, wil Wijsmuller statushouders uitzicht bieden op snelle en succesvolle integratie. Het begint met het regelen van basiszaken om te kunnen meedoen in de Haagse samenleving, zoals inschrijving in de gemeente. Ook krijgen asielzoekers een 'taalbuddy' om snel Nederlands te leren en wordt er met elke statushouder een integratieprogramma opgesteld.
Van de intotaal bijna 2200 asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders, die Den Haag onderdak moet bieden, gaan 600 in huizen van woningcorporaties gaan wonen. De rest krijgt woonruimte in andere panden.
Voor het overgrote deel is een plek gevonden, zegt Wijsmuller. Voor ongeveer 100 mensen moet nog huisvesting worden gevonden. Volgens Wijsmuller is er veel begrip in de stad voor de opvang van statushouders. 'Het verloopt hier heel rustig.'

'Niet ten koste van inwoners'

De gemeente onderstreept dat de kansen voor inwoners van de stad op een sociale huurwoning niet kleiner mogen worden als gevolg van het opvangen van statushouders. Daarom zoekt de gemeente naar panden en locaties die nog niet als woonruimte in gebruik zijn.
Behalve onderdak biedt de gemeente den Haag ook begeleiding, school voor de kinderen, dagbesteding, taallessen, hulp bij psychische en maatschappelijke problemen en aandacht voor welzijn.

Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: