Paleis Noordeinde voor het eerst in de geschiedenis open voor publiek

DEN HAAG - Komende zomer gaan voor het eerst in de geschiedenis de deuren van Paleis Noordeinde open voor het publiek. Ook kan er een kijkje worden genomen in het Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Noordeinde is vier zaterdagen te bezichtigen, het Staldepartement is zestien middagen te zien.
Op zaterdag 23 juli gaat Noordeinde voor het eerst open. Ook de drie zaterdagen daarna kun je het paleis van binnen bekijken. Dat gebeurde nog nooit eerder.
Op 26 juli gaan ook de deuren van het staldepartement open. In de volgende vier weken heb je vier dagen per week de kans om het gebouw te zien. Omroep West-verslaggever Lot van Bree nam vrijdag al een kijkje binnen: 'Zoals je verwacht staat er een butler bij binnenkomst. Ik heb mogen rondkijken in de rode salon, de ruimte waar de koning zijn gasten ontvangt. Het is bijzonder om het allemaal te zien.'
Waar vorig jaar het betreden van de Oranjezaal in Huis ten Bosch nog gratis was, moeten bezoekers nu 6 euro betalen om binnen te komen bij het paleis of de stallen. 'Ervaringen uit het verleden leren dat het niet vragen van een toegangsprijs ertoe leidt dat mensen niet op komen dagen', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Hoge verwachtingen

Ondanks de kosten zullen volgens de RVD toch veel mensen een kaartje aanschaffen. 'Naar verwachting overstijgt het aantal belangstellenden het aantal beschikbare kaarten. Het streven is om ook in de toekomst zomeropenstellingen te blijven organiseren.'

D66 is blij met de openstelling. 'Dat Paleis Noordeinde nu een paar dagen opengaat voor publiek is een fantastische toeristentrekker. Wij hopen dat de paleispoorten en de stallen na de zomer vaker opengaan', fractievoorzitter Robert van Asten.