Instellingen

Demonstratie tegen komst asielzoekerscentrum in Gouda rustig verlopen

Demonstranten bij de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne.
Demonstranten bij de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne. © Omroep West

GOUDA - De demonstratie van de actiegroepen Defend Gouda en Zwart Front bij de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda is zaterdagmiddag rustig verlopen. Bij de demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum zijn geen personen aangehouden.

Zo'n twintig mensen waren met vlaggen en een spandoek naar de voormalige kazerne gekomen om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen van de gemeente Gouda om van het pand een asielzoekerscentrum te maken.

'We staan hier, omdat zowel Rutte als Merkel heel Europa volproppen met zogenaamde asielzoekers', roept een van de demonstranten door een megafoon. 'In negentig procent van de gevallen zijn ze alleen maar hier om te profiteren van onze welvaart.'

Uitstel

In september vorig jaar maakte de gemeente Gouda bekend dat in de kazerne voor maximaal tien jaar zo’n 500 asielzoekers worden opgevangen. Veel mensen waren het daar niet mee eens. De gemeente ging er in eerste instantie vanuit dat de ruimte in de tweede helft van 2016 gebruikt kon worden voor de huisvesting van vluchtelingen. Inmiddels is de verwachting dat dit vanaf de tweede helft van 2017 zal zijn, omdat het gebouw eerst flink verbouwd moet worden.

Eerder waren er plannen om op de plek van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne een megamoskee te bouwen. Die plannen zijn vorig jaar van tafel geveegd na een stemming in de gemeenteraad.

Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen