Vijf eeuwen oude klok krijgt nieuwe plaats in de Pieterskerk in Leiden

LEIDEN - In de Pieterskerk in Leiden heeft een vijf eeuwen oude klok een nieuwe opvallende plek gekregen in de kerk. Maar daarvoor moest wel een speciale klokkenstoel gemaakt worden.
De klok heeft een flinke barst waardoor hij niet meer kan luiden. Daardoor was de klok eigenlijk nooit te zien, totdat de Leidse stadsdichter Wouter Ydema de klok opnieuw ontdekte en op zijn historische waarde schatte. 'Daardoor hebben we als Stichting Pieterskerk besloten dat de klok een betere plek in de kerk moest krijgen', zegt Wouter Hollenga van de Pieterskerk. 'Maar we moesten toen wel een nieuwe klokkenstoel maken.'

Hoewel het een nieuwe klokkenstoel is, heeft huismeester en timmerman Bram Siera oude technieken gebruikt voor de verbindingen in de klokkenstoel; ouderwets vakmanschap dus. Rondom de hals van de klok is te lezen: Bonaventura vocor. Anno domini MCCCCXC Wilhelmvs Moor me fecit.', of in het Nederlands: Ik heet Bonaventura. In het jaar 1490 maakte Wihelmus Moor mij'. De herkomst van de klok is onduidelijk, er doen meerdere verhalen de ronde.

Gift

Het meest waarschijnlijke verhaal is dat het in de 16e eeuw een gift was van de nonnen van het klooster van St. Barbara die op het Rapenburg gevestigd waren. De klok is in elk geval tijdens de Tweede Wereldoorlog niet omgegoten voor de Duitse oorlogsindustrie. Dat lot trof 41 van de 47 klokken uit het carillon van het stadhuis in Leiden en de klokken van het Academiegebouw.

De Bonaventura-klok stond de afgelopen decennia op een houten driepoot in de Pieterskerk. Nu heeft de klok dus een prominente plek in de kerk gekregen en is op de oorspronkelijke manier opgehangen in de klokkenstoel.
Meer over dit onderwerp:
LEIDEN PIETERSKERK
Deel dit artikel: