'Woningcorporatie betaalt schadevergoeding voor gezondheidsklachten'

DEN HAAG - Het is een bekend probleem: vocht en schimmel in oudere huurwoningen. Een gezin uit Den Haag is het nu gelukt om smartengeld en een schadevergoeding te krijgen voor de slechte staat van hun huurhuis. Volgens het juridisch bureau dat de familie helpt, erkent de verzekeraar van verhuurder Vestia dat gezondheidsproblemen, zoals astma bij de kinderen, waarschijnlijk het gevolg zijn van vocht en schimmel.
Het gezin Kaynak verhuist in 2008 naar het huis in de Berensteinlaan in Den Haag. Na zes maanden treden de eerste tekenen van schimmel en vocht op in het huis. 'Ik heb vijf keer een klacht ingediend, maar er gebeurde niks', zegt de heer Kaynak.
Een rechter oordeelt dat de woningcorporatie de woning op moet knappen, anders volgt een dwangsom. Vestia laat de schimmelplekken overschilderen, maar aan het vochtprobleem zelf wordt niks gedaan. Door de jaren heen beginnen de gezinsleden last van hun gezondheid te krijgen. 'Mijn kinderen en ik zijn allergisch en mijn zes jaar oude dochtertje heeft nu astma', vertelt Kaynak.  

Astma en huidklachten

Een juridisch bureau uit Amsterdam neemt de zaak op zich en stelt Vestia met succes verantwoordelijk voor de gezondheidsproblemen in het gezin. De kinderen hebben astma en de vader heeft last van zijn huid. 'Dat zijn problemen waar schimmel een hele grote invloed op heeft. De GGD en huisarts hebben ook gezegd dat de problemen door schimmel komen', zegt Steffy Roos du Maine, die de getroffenen bijstaat.
Omroep West heeft een brief van de verzekeraar van Vestia in handen. Daarin staat: 'Namens mijn verzekerde erken ik aansprakelijkheid voor het ontstaan voor het vocht/schimmel in de woning.' Volgens Du Maine erkent de verzekeraar dat de gezondheidsproblemen een gevolg van de problemen in het huis zijn. En er wordt er alleen nog onderhandeld over de hoogte van de schadevergoeding en het smartengeld.

Vestia ontkent

Vestia laat weten te erkennen verantwoordelijk te zijn voor de vocht en schimmelproblemen, maar zegt niet te weten of de gezondheidsklachten daardoor komen. De corporatie laat weten dat de verzekeraar geen schadevergoeding en smartengeld uitbetaalt.