Instellingen

Verschillende scenario's voor renovatie Binnenhof in Den Haag

Rondleiding op het Binnenhof.
Rondleiding op het Binnenhof. © Rob Vlastuin
DEN HAAG - Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dinsdag verschillende plannen voor de renovatie van het Haagse Binnenhof aan de Eerste en Tweede Kamer voorgelegd. Ze zijn allemaal technisch mogelijk, maar één is duurder dan de bedoeling is.
Binnen het budget valt de variant waarin de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de hele renovatie allemaal ergens anders worden gehuisvest. Het Binnenhof is dan helemaal leeg, de renovatie duurt 5,5 jaar en kost 475 miljoen euro.
Iets duurder (7 miljoen euro) maar financieel ook nog wel te doen is de variant waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken na 2,7 jaar terug kunnen naar het Binnenhof. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar. Deze renovatie duurt 6,4 jaar.
Dan is er nog de derde mogelijkheid, die met een kostenplaatje van 525 miljoen euro dus eigenlijk te duur wordt. Daarin blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De zijde aan de Hofvijver wordt eerst drie jaar onder handen genomen. Daarna komen vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt. Deze renovatie duurt dus in totaal zeven jaar.

Dertien jaar

Eerder werd nog gesproken over een verbouwing die dertien jaar zou duren, maar dat vond minister Blok een onverstandig idee. Dat zou volgens hem 125 miljoen euro duurder zijn en veel meer overlast geven tijdens de bouwwerkzaamheden.