Haagse PvdA wil dat de gemeente hard ingrijpt in strijd tegen schimmelwoningen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet ingrijpen bij woningbouwcorporaties die niets doen aan huizen met schimmel. Als de corporaties zelf niet zorgen voor een gezonde woning, moet de gemeente de huizen opknappen en de rekening doorsturen. Dat vindt de PvdA in de Haagse gemeenteraad.
De Haagse PvdA heeft het helemaal gehad met de woningcorporaties die niets doen aan de schimmel in hun huizen. De partij is veel
met bewoners, zegt raadslid Rajesh Ramnewash. 'Dit komen we heel vaak tegen. En wat ons betreft is de maat vol. Er is echt een verband tussen schimmel en gezondheidsklachten. We kunnen het niet maken om niets te doen. De gemeente moet regie pakken. De woningen moeten nog in deze collegeperiode worden opgeknapt,' eist hij.
Gisteren meldde Omroep West dat Vestia een gezin smartengeld moet betalen vanwege vocht en schimmel in de woning. Ook zou de corporatie erkennen dat de gezondheidsproblemen bij de familie waarschijnlijk het gevolg zijn van de slechte conditie van het huis.

Combinatie van factoren

De corporatie zegt in een reactie dat de problemen ontstaan door een combinatie van factoren. Ze kunnen bijvoorbeeld komen door de constructie van de huizen, het klimaat, maar ook door de bewoners zelf. Voor de PvdA is echter de maat vol. Dit soort excuses moet niet meer worden geaccepteerd, vindt Ramnewash.
Vestia zegt ook dat het bijna onmogelijk is om bijvoorbeeld alle woningen te slopen met vocht- en schimmelproblemen. Die kunnen namelijk optreden bij alle huizen van voor 1992, stelt een woordvoerder.

'Ga aan de slag'

Ramnewash is daarvan niet onder de indruk. ‘Ga aan de slag,’ zegt hij tegen de corporaties. 'Er wordt maandelijks geld ontvangen. Huurders hebben recht op een fatsoenlijke en goede woning. Zeker anno 2016.'
Als corporaties zelf niet tot actie overgaan, dan moet de gemeente het doen. De Haagse Pandbrigade, die zich onder meer bezig houdt met de aanpak van ernstige onderhoudsgebreken aan woningen, wordt nu vaak alleen nog ingezet bij particuliere verhuur. Volgens de PvdA moet die nu ook worden ingezet bij woningen van corporaties.

'We kunnen niet meer wachten'

De pandbrigade zou hen moeten dwingen om de huizen op te knappen. Als dat niet gebeurt, moet de gemeente dat zelf doen en de rekening doorsturen naar de corporaties.
Ramnewash: 'Dat is wel een paardenmiddel. Maar het kan niet zo zijn dan Hagenaars en Hagenezen gezondheidsklachten oplopen door een slechte staat van onderhoud van woningen. Ik maak me ernstig zorgen over die mensen. We kunnen niet meer wachten. Het is één voor twaalf.'