Politie zoekt kopers van fietsen met vervalste framenummers

DEN HAAG - De politie is op zoek naar mensen die in 2015 via internet een tweedehands fiets hebben gekocht, die achteraf blijkt te zijn gestolen. Een 56-jarige man wordt verdacht van de heling van bijna 1000 fietsen die hij heeft voorzien van valse framenummers. De rechtmatige eigenaren zijn niet meer te achterhalen, maar omdat er meerdere fietsen met dezelfde nummers rondrijden, onderzoekt de politie of de valse nummers kunnen worden vervangen door unieke.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 26 april. Meer zaken zijn
te vinden.
De zaak kwam aan het rollen toen een echtpaar zich in november 2015 op een politiebureau in Den Haag meldde. Ze hadden geen goed gevoel over een fiets die ze zojuist gekocht hadden. Het stel had op de Pletterijstraat een afspraak gemaakt met een man die via een internet een fiets te koop had aangeboden. De koopprijs was reëel voor een tweedehands fiets en de kopers hadden geen argwaan.
Eenmaal thuis kreeg het echtpaar toch een slecht gevoel over hun aankoop. Na controle van het framenummer van de fiets op de site van de RDW bleek dat hij als gestolen geregistreerd stond. De politie startte vervolgens een onderzoek naar de verkoper van de fiets.

Foto’s maken

Een oplettende bewoner van de Pletterijstraat meldde rond dezelfde tijd aan de wijkagent dat een man steeds op dezelfde plek in de straat foto’s van fietsen maakte. Toen de recherche bij een verkoopadvertentie op internet zo’n foto zag staan, die vermoedelijk door dezelfde verdachte was geplaatst, vielen de puzzelstukjes in elkaar en werd een afspraak gemaakt met de verkoper.
Toen de man op het afgesproken tijdstip in de Pletterijstraat aan kwam rijden, werd hij aangehouden als verdachte van heling van de door het echtpaar gekochte fiets. Hij weigerde tijdens het verhoor iedere medewerking en wenste de rechercheurs succes toen ze aangaven zich te gaan verdiepen in zijn praktijken.

114.000 euro

Na uitgebreid onderzoek verdenkt de recherche de 56-jarige man van grootschalige heling van gestolen fietsen. Hij zou tussen februari en december 2015 bijna 1000 fietsen met een verkoopwaarde van 114.000 euro hebben verkocht via internet.
In alle gevallen was zijn werkwijze vermoedelijk hetzelfde: hij knapte een gestolen fiets op, verving het framenummer door een vals, niet van echt te onderscheiden, nummer, zette de fiets op een verkoopwebsite en maakte op de Pletterijstraat een afspraak met de potentiële kopers.

Politie zoekt de kopers

Bij een huiszoeking bij de verdachte vond de recherche vellen met meerdere vervalste framenummers die de man gebruikte. De politie is nu op zoek naar mensen die rondrijden op een fiets die één van die nummers heeft. Met diverse fietsfabrikanten wordt onderzocht of de fietsen voorzien kunnen worden van een nieuw, uniek framenummer.
De recherche adviseert mensen die zo’n fiets hebben om contact op te nemen, aangezien er meerdere fietsen met hetzelfde nummer rondrijden. Bij diefstal van één van deze fietsen, komen daarmee alle fietsen met hetzelfde framenummer ook als gestolen geregistreerd te staan.

Framenummers

Het gaat om de volgende nummers:
CO1228536 (Cortina damesfietsen)
CO140087548 (Cortina damesfietsen)
CO0925057 (Cortina herenfietsen)
BA5245784 (Batavus fietsen)
GZ1827493 (Gazelle fietsen)
SP1076663 (Sparta fietsen)
De kopers van de fietsen zullen niet worden vervolgd voor heling, benadrukt de politie. De verdachte vroeg een reële prijs en de framenummers die hij gebruikte stonden lange tijd niet als gestolen geregistreerd, waardoor mensen redelijkerwijs niet konden weten dat ze een gestolen fiets kochten. De fietsen blijven bovendien eigendom van de huidige eigenaren, omdat de politie niet meer kan achterhalen wie de rechtmatige eigenaren van de fietsen waren.

Heeft u een fiets met één van de valse framenummers?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl