Omstreden imam Tarik Chadlioui sprak zaterdag in moskee Boskoop

BOSKOOP - De omstreden Belgische imam Tarik Chadlioui heeft afgelopen weekend gesproken op de open dag van de Arrahman moskee in Boskoop. Chadlioui, ook bekend als Tarik Ibn Ali, was onder andere actief voor Sharia4Belgium. Sharia4Belgium is volgens de rechtbank in Antwerpen een terroristische organisatie die misdrijven wilde plegen in Belgiƫ of daarbuiten.
Uit foto's die Chadlioui op zijn Facebookpagina heeft geplaatst, is onder meer te zien dat de radicale prediker in Boskoop spreekt voor een groep kinderen. De inhoud van zijn verhaal is onbekend. De moskee is niet bereikbaar voor een reactie. De politie heeft de zaak in onderzoek. Burgemeester Liesbeth Spies zegt tegen Studio Alphen, mediapartner van Omroep West, pas te willen reageren als de politie alle feiten op een rijtje heeft.

De open dag werd georganiseerd ter ere van de opening van de verbouwde moskee. Spies was 's ochtends bij de openingsceremonie aanwezig. Spies was er niet bij toen Chadlioui sprak. De imam stond ook niet vermeld op het officiële programma.

Verbod

Vorig jaar probeerde toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma (Almere) de aanwezigheid van Chadlioui op een liefdadigheidsbijeenkomst in moskee Omar Ibn Al Khattab te voorkomen, maar zij bleek daar geen juridische mogelijkheden voor te hebben. 'Ik kan dan ook, hoezeer ik de situatie ernstig betreur, de sprekers niet tegenhouden', zei Jorritsma destijds tegen RTL Nieuws.

Chadlioui zou ook prediken op een veelbesproken liefdadigheidsbijeenkomst in Rijswijk. Stichting Rohamaa wilde meerdere omstreden salafistische imams naar het Event Plaza halen, maar minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken trok de visa van drie predikers in. Het evenement in Rijswijk werd afgelast.

De Belgische imam heeft in het verleden op meerdere plaatsen in Nederland preken gehouden, onder meer in Gouda en Den Haag. In de Goudse gemeenteraad zorgde de komst van de radicale imam voor de nodige ophef. Ook sprak hij in 2014 al eens in Boskoop.
Deel dit artikel: